В първия момент, когато можем, трябва да сменим ръководството на Комисията за защита на потребителите (КЗП), каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов пред "Нова телевизия".

Той посочи, че КЗП ще е основният орган, който ще защитава интересите на потребителите при плавното преминаване от лев към евро.

Предложили сме екип, обсъждат се в момента конкретните кандидатури, чака се решението и на съда за смяната, която е извършена от служебния кабинет, заяви Богдан Богданов.

В петък, в отговор на въпрос от парламентарния контрол премиерът Николай Денков коментира, че КЗП не може да си изпълнява задълженията и кабинетът търси устойчиво решение на казуса.

Икономическият министър коментира днес, че единият проблем са съдебните дела, но другият, по-съществен проблем е, че настоящото ръководство на Комисията е тотално компрометирано и неслучайно е поискал оставки. Единият заместник-председател подаде оставка, председателят отказва, но те са компрометирани пред обществото и пред бизнеса, заяви той, цитиран от БТА.

За Държавната консолидационна компания (ДКК) министър Богданов каза, че ако няма нужда от ДКК, тя ще бъде закрита, но това е процес. По думите му в последните месеци са видели неефективно управление и корупция. Общият размер на сумите, възложени без обществени поръчки, директно на определени хора е приблизително 800 млн. лева, посочи Богданов.

По неговите думи тези възлагания са правени по-скоро от некомпетентни ръководители на тези дружества и министърът не вижда пряка политическа или друга намеса в тях. Богданов добави, че директори на някои от тези дружества са харчили служебни пари и са си купували луксозни стоки за по четири хиляди лева по време на празниците.

За Шенген министър Богданов коментира, че има положително икономическо измерение от влизането по въздух и море.

По думите му българите, освен че ще пътуват по-лесно, ще спестяват време. Той посочи, че туристи вече могат да посетят България и да използват не само нашите международни летища, а и по-малки летища, които нямат изграден паспортен контрол.

На въпрос, свързан с коментари, че акции на Националната агенция по приходите в няколко вериги са ответен удар на България на позицията на Австрия за Шенген, министърът на икономиката отговори, че това не е вярно и не е това подходът за реализация на ключови приоритети.

Бизнесът ни подкрепя за Шенген, това е по-скоро политически казус, допълни той.

Относно предстоящата ротация във властта Богдан Богданов коментира, че няма представа дали ще остане в кабинета.

Има много ясна формула, по която ще се извърши ротацията, посочи той.

Имаме ясни приоритети и, ако те бъдат подкрепени и имаме свободата да ги изпълним, с екипа ще продължим да си вършим работата така, както до момента, заяви още министърът на икономиката.