Oбщинската избирателна комисия в Благоевград прекрати предсрочно мандата на кмета на Благоевград Румен Томов, който продължи малко повече от шест месеца. Решението беше взето след тежко заседание, продължило повече от три часа. Малко преди решението да бъде взето членовете на избирателната комисия, които са от квотата на БСП, излязоха в почивка и не се върнаха.

Причината да се стигне до предсрочно прекратяване пълномощията на кмета на Благоевград, е че той е пропуснал в законовия 30-дневен срок след избирането му за кмет да прехвърли фирмата си и да се заличи като търговец, въпреки че е направил тези постъпки.

Томов се яви на местните избори през 2019 г. като независим кандидат, подкрепен от БСП. На балотажа спечели надпреварата срещу тогавашния кмет Атанас Камбитов. След вота, Камбитов подаде сигнал до ОИК за това, че Томов не е заличен като едноличен търговец в законоустановения срок, което не му позволява да заема длъжността. Казусът стигна до разглеждане и в Административния съд в Благоевград, който излезе с решение за прекратяване на пълномощията на настоящия кмет. Томов обжалва пред ВАС, където тричленен съдийски състав потвърди решението на колегите си от Административния съд в Благоевград за прекратяване пълномощията на Томов.

Извънредното заседание на Общинската избирателна комисия беше свикано в рамките на изискуемия срок след решението на тричленен състав на Върховния административен съд.

Очакваше се днес членовете на ОИК да заседават само по окончателното решение на върховните съдии.

Междувременно от името на кмета Румен Томов беше внесена молба - решението на местния административен орган да бъде отложено заради правни неясноти. Според адвоката на Томов решението на ВАС не е пълно, а междувременно Конституционния съд е сезиран от друг състав на ВАС с искане текстове от Закона за местното самоуправление и местната администрация, даващи основание за предсрочно прекратяване пълномощията на избрани кметове, да бъдат обявени за противоконституционни.

След тричасови тежки дебати, прекъсвани неколкократно с почивки, молбата на кмета Томов беше определена като несъотносима към единствената точка в дневния ред на извънредното заседание.

За това гласуваха 9 от 13-те членове на ОИК. Толкова бяха и гласовете, с които в 21:03 часа правомощията на Румен Томов бяха прекратени предсрочно.

Бившият вече кмет коментира пред медиите, че решението е политическо.

Румен Томов вече не е кмет на Благоевград

Снимка: Булфото

Сега предстои Общинският съвет на Благоевград да избере временен кмет до провеждане на нови избори.