“С административни пречки и ненужни разпоредби създаваме хранителна среда за корупция. Ние, които пишем законите, сме длъжни да ги установяваме и да намираме работещи решения. Става дума за 440 000 компании, в които работят 1/3 от заетите, и които са над 94% от икономиката ни”, обясни той пред “24 часа”.

За целта Кънев започва серия изслушвания в комисия на държавни институции, министерства и ведомства. След съгласуване и с други парламентарни комисии, предложенията ще се обсъждат и със социалните партньори.

"Аз идвам от реалния бизнес. Накарах една от компаниите, в които съм съсобственик, да ми подготви папка с документи, които иска инспекторът от ГИТ, като дойде. Преброих ги - 25 документа! Близо килограм на тегло. За сериозно предприятие като “Лукойл” или от големите фирми не е проблем. Но за фирмичка с двама човека, един гараж, едно семейно хотелче е проблем", коментира още депутатът от левицата.

На въпрос какво са му отговори, когато е попитал защо, ако само двама съпрузи работят в малкото магазинче, им трябва правилник за организация на работното време, той отвърна:

"Като на лаик ми обясниха, че това било много важно, защото ако падне рафтът с каймата върху някой от тях и му счупи крака, може да е в извънработно време. Недоумявам".

Зам.-председателката на икономическата комисия Адлен Шевкед пък даде пример с малка фирма, глобена с 300 лева, защото “липсва измерване на импеданса, каквото и да значи това”.

Над 300 са и нормативните актове, които контролира инспекцията по труда. 2/3 от тях са свързани с Кодекса на труда и със закона за здравословни и безопасни условия на труд.