"Дори желанието за реваншизъм да е неудържимо, има граници, които не бива да бъдат преминавани" - така коментира Христо Терзийски отстраняването на главен комисар Ивайло Иванов като главен секретар на МВР. Според бившия вътрешен министър главен комисар Иванов е отстранен неправомерно, тъй като не са направени изискваните от закона служебна проверка и дисциплинарно производство за евентуално нарушение или неизпълнение на служебните задължения. 

"Не исках да коментирам действията на своя служебен приемник в Министерството на вътрешните работи, преди да е имал достатъчно време, за да може да се оцени обективно работата му, но когато, по негово предложение, служебното правителство грубо нарушава Закона за МВР, и то още в първия ден, няма как да не реагирам", пише Терзийски във Facebook профила си. 

Той напомня, че "законът много ясно разграничава политическото от професионалното ръководство на министерството". 

"Затова и изчерпателно регламентира хипотезите, при които могат да се прекратят правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи. В решението си за отстраняването на главен комисар Ивайло Иванов, служебното правителство, тъй като няма как да намери друго основание, се позовава на чл. 36, ал. 6, т. 6 - "тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на министерството", пише още бившият вътрешен министър. 

Според него и служебният министър, и служебният премиер, и президентът би следвало да знаят, че такова тежко нарушение трябва да е установено по определен процесуален ред - в рамките на извършена служебна проверка с последващо дисциплинарно производство, каквито по думите на Терзийски не са били проведени. 

"Нямам никакво съмнение, че това закононарушение ще бъде коригирано от съда. Но имам сериозни опасения, че подобни действия на хора, назначени "служебно" на изборни постове, могат сериозно да увредят авторитета на Министерството на вътрешните работи и да повлияят на мотивацията на хилядите достойни професионалисти, които работят в системата", коментира още Терзийски.

Иванов беше назначен на поста главен секретар на МВР с указ на държавния глава Румен Радев през декември 2018 г. по времето, когато вътрешен министър беше Младен Маринов. На 14 май т. г. стана ясно, че служебният кабинет е предложил, а президентът издал указ за прекратяване на правомощията му. Тогава мотивите не станаха ясни.

На 16 май в съобщение в секцията за правна информация на сайта на Министерския съвет бе посочено, че един от мотивите за освобождаването на главния секретар е полицейското насилие по време на протестите миналото лято, когато са били допуснати "грешки от организационен и тактически порядък".