Бившият директор на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Стефчо Банков е освободен от Министерството на вътрешните работи, потвърди той за БТА появилата се информация.

Банков не пожела да коментира подробности, каза единствено, че това е станало още на 8 юли. Официално съобщение от ведомството няма и така мотивите остават неясни.

В края на май, с решение на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, обаче той практически беше отстранен от поста и преназначен формално като директор в звеното за подпомагане на министъра за изборите. Това се случи, след като Рашков потвърди информацията, че политици са били подслушвани и заяви, че в него е участвала и "Вътрешна сигурност". Банков категорично отрече това, но министърът беше категоричен, че е загубил доверие в него.

"Всичко, което сме разследвали по време на предизборната кампания преди 4 април, е докладвано на прокуратурата. Този пасквил, който го сътвориха някои хора, е един PR. Политици никога не сме подслушвали, това е някаква инсинуация. Действията на министър Рашков стигнаха дотам, че да манипулира хора и да задават въпроси за това дали директорът на Дирекция "Вътрешна сигурност" е возил в служебния си автомобил наркотици, пачки с пари и рязал ли е миналата седмица документи във връзка с изборите, което е абсолютно невярно твърдение", допълни той.

Тогава Банков излезе в петдневен болничен заради хипертонична криза, която отдаде пред журналисти на "безпрецедентния натиск и терор над всички полицейски служители".  Той се оплака, че му е предложен кабинет, "който се намира в ъгъл, с много малко светлина до входа на тоалетната".

Още на следващия ден - 28 май, Рашков разпореди срещу него да започне дисциплинарна проверка. Мотивите бяха негови изказвания пред медиите, които според министъра уронват престижа на МВР.