"Смятам, че това дисциплинарно производство сега е с цел да ми се окаже натиск и влияние, за да променя показанията си“, това заяви бившият шеф на Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Стефан Банков в ефира на „Тази събота“ по bTV Стефан Банков.

През последните дни той беше преназначен по служебна необходимост, след като служебният вътрешен министър Бойко Рашков свали доверието си от него заради подслушванията, а вчера разписа и заповед за образуване на дисциплинарно производство срещу него заради уронване престижа на вътрешното ведомство. Това стана, след като Банков разказа, че е бил повикан в кабинета на Рашков, където по думите му присъствали и други хора. Оказан му бил натиск да уволни директора на пловдивската полиция – Йордан Рогачев. Бил му поставен въпросът защо не е стигнал по-нагоре – до върха. Рашков отрече това.

„Всички доказателства сме ги предоставили на прокуратурата. Действията от миналата седмица са под надзора на Окръжна прокуратура в Пловдив. В качеството ми на какъв аз ще отида да задържам някой, който е и в болнични, след като прокуратурата не ми е указала изрично това? Не може просто ей така да задържаме хора. Тук трябва да се постави въпросът не трябва ли да има доказателства, за да бъде задържан някой или той просто може да бъде задържан, както мога да направя един цитат без да упомена източника: „Има си процедура за задържане на служители в болнични“, каза днес Банков.

Той обяви, че е свидетел по досъдебно производство за действия на длъжностни лица в системата на вътрешните работи, без да уточни за какви точно действия става въпрос.

Все пак той се надява, че МВР няма да допусне да се извършват репресивни действия без доказателства.

За подслушванията

Стефан Банков отново беше категоричен, че по времето, когато той е бил директор на „Вътрешна сигурност“, политици не са подслушвани. Той определи тези твърдения като „пасквил, сътворен като нещо ей така метнато в медийното пространство“.

„Несериозно е да се твърди, че в дирекцията се подслушват политици. Поне да се познава дейността и правилника на дирекцията. Ние се занимаваме с разследване на служители на вътрешното министерство и изпълняваме указания на прокуратурата. Политици може би е подслушвал във виртуалните си мечти и сънища господин Атанас Атанасов (който пръв съобщи за подслушването - б.р.), но дирекцията и МВР респективно – защото аз към онзи момент съм бил част от МВР и защитавам структурата, не сме правили такова нещо“, заяви Банков.

По думите му в рамките на надзора на прокуратурата са подслушвани не повече от 50 души, но не за купуване на гласове, а за друг вид престъпления.

„Дирекцията се е интересувала по отношение на няколко служители, за които имаме данни, че са се занимавали с купуване на гласове, като са подпомагали една или друга политическа партия. Тези служители, заедно с резултатите от нашите оперативни действия, са предоставени на прокуратурата. Те вече са в прокуратурата от няколко месеца“, коментира още той.