"Има някаква разнопосочност. Искат някакво послание да излезе навън, което да не се чуе в България. И отделно има друго послание за България, което да не се чуе отвънка. Едното послание за пред Европа и партньорите ни от Щатите е - ние няма да преговаряме с "Газпром", а тук - ами има война, няма как да преговаряме, докато има война." Това коментира в интервю пред БНР бившият шеф на БЕХ Валентин Николов, председател на Националния комитет на България в Световния енергиен съвет.

Повод за думите му бе заявката на вицепремиера Асен Василев, че България няма да поднови договора си с "Газпром", който изтича в края на тази година. Дни преди него обаче премиерът Кирил Петков обяви, че страната ни няма как да се откаже от руските доставки и ще поиска от ЕС по изключение да не се присъединяваме към тези санкции. 

"Преди 10 дена премиерът лично каза от Брюксел, че ще иска България да бъде от изключенията, ако се налагат енергийни санкции, припомни Валентин Николов. "Той категорично каза, че това ще е съсипващо за нашата икономика и трябва да влезем в изключенията.", допълни бившият депутат от ГЕРБ.

Според Николов въпросът е дали сме потърсили други алтернативни възможности и имаме ли готов план.

"За 10 дена, от едното твърдение до другото твърдение, не съм видял нито един министър да е излязъл от България и да е отишъл примерно в Азербайджан или някъде другаде, за да осигури такива възможности. Тоест план няма", категоричен беше Валентин Николов.

"Веднага се отива на твърдения. Първо, не е ли по-добре да се осигури планът, да се каже колко ще струва на икономиката и обществото всичкото това нещо, въобще ще можем ли да осигурим алтернативни количества газ от други източници, и тогава да обявим, че няма да преговаряме. Защото една позиция, когато си я обявил вече, много трудно можеш да я върнеш назад", предупреди той.

"Второ, когато преговаряш с трети страни, не е ли по-добре те да не знаят, че няма да преговаряш с "Газпром"? Можеш да издействаш и по-добри цени.", разкритикува той. "Те в момента говорят за някакви хипотези, хипотези без конкретика", добави ексдиректорът на БЕХ.

С Азербайджан са договорени 1 милиард кубически метра годишно, тръбата има капацитет 5 милиарда кубически метра, поясни той и допълни, че за втечнен газ нямаме подписан договор и нямаме купен капацитет.