Само дето барутът е влажен...

Задължителна казарма стана едно от култовите предизборни обещания на Патриотите, което обаче така и не влезе в програмните приоритети на третото правителство на Бойко Борисов. Но през известно време се „изкарва пред строя“.

Няма да има задължителна казарма

Рисковете в света стават все повече и приближават към границите на България, смята Каракачанов. Наборната армия ще отговори адекватно на международната обстановка, изтъкна той и се аргументира, че страни като Швеция, Финландия и Норвeгия връщат службата.

Каракачанов си спести отговора защо го правят. А го правят, защото се смятат пряко застрашени от Русия.

Той обаче смята, че заплахите към тези страни са много по-малки, отколкото са заплахите към нас, държавите от Южна Европа или Балканския регион.

Стои въпросът от коя армия е застрашена България?

Да припомним първоначалния замисъл на Патриотите: шест месеца задължителна казарма за всички младежи между 18 и 28 години и една година - за тези без образование.

Някой веднага ще види в такова разграничение дискриминация.

ГЕРБ са против задължителна военна служба и предлагат в рамките на мандата доброволна военна служба за младежи и девойки, както и военно обучение в гимназията и в университета.

Това всъщност е и програмата "минимум" за Патриотите и може да бъде въведена, някога.

Каква е сметката

"Средствата за издръжка на един кадрови военнослужещ за месеца е 1396,77 лева. Средствата за един наборен военнослужещ за месеца е 2235,98 лева. Да подготвим един военнослужещ е необходимо поне една година". Цифрите обяви Николай Ненчев, докато беше военен министър.

Именно финансови причини "против" изтъкна Валентин Радев от ГЕРБ - преди време като депутат, а сега като министър на вътрешните работи .

Ето някои народни аргументи „за“ и „против“

Там наистина мъжът става мъж. Това е първият момент, в който момчето се откъсва от полата на мама. Колкото и да щурееш, колкото и да се биеш и дори да се върнеш с пукната глава вкъщи - мама ще те погали, тате ще те закара на лекар, всичко ще мине... Докато в казармата, ти си сам сред равни. Това сподели неотдавна пред Дир.бг актьорът Дарин Ангелов.

Вероятно тезата за дисциплиниращия ефект на казармата се споделя от мнозина.

Немалко хора, обаче смятат, че в никакъв случай не трябва да се отнемат години от живота на младите.

„Бъдещето им не трябва да се прецаква от никому нужна казарма“, казва наш читател.

Най-добрият начин да накараш гражданите си да служат на страната е да им разрешиш да се реализират в това, в което са добри и така да помогнат на нацията и държавата, пише във форума друг.

Казарма трябва да има и то задължителна, но с тези разрушени поделения, разбита инфраструктура и слабо въоръжение, числеността на армията няма да има никакво значение..., твърди трети.

Четвърти пък рисува ситуацията с пример така: "Пистолет „Макаров“, който е на въоръжение в Българската Армия, има 8 патрона; Sig Sauer P226 - 20 патрона. Направете проста сметка - при 2 пълнителя един войник ще разполага в бойна обстановка с 16 патрона, а другият при същите условия с 40 патрона".

Ура: Да живее казармата

Оказва се, че мнозинството сякаш е „за“ връщане на задължителната казарма.

В анкетата на Дир.бг от почти 33 500 гласа към момента тя има 63% подкрепа. Сред отговорилите жени – 60% подкрепят казармата, сред мъжете – 65%. Регионално по-силна подкрепа се вижда в по-малките градове.