Голям интерес към предстоящите местни избори. Декларираната избирателна активност е 57%.

Това показва експресно проучване на Маркет ЛИНКС по поръчка на bTV, проведено сред 500 лица над 18 г. в периода 23-28 септември по метода на прякото-лично интервю в София.

"Това е изключително висока активност в сравнение с 2015 г. Обяснението за това е, че преди четири години изходът от местните избори беше ясен и беше категорично заявено, че Йорданка Фандъкова ще е следващият кмет на София. Тогава активността беше 41%", коментира в "Тази сутрин" социологът Христина Тодорова от Маркет ЛИНКС.

Снимка:bTV

Дистанцията между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова в момента е около процент и половина. Не е сигурно обаче, че това ще се запази. Манолово води с 27,4%, докато резултатът за Фандъкова е 25,8%, коментира Тодорова.

Тя уточни обаче, че този резултат до голяма степен попада в статистическата грешка.

По думите й от днешна гледна точка електоратът на ГЕРБ е много по-мобилизиран от този, който застава зад Мая Манолова. В сравнение с месец август дистанцията между двете се скъсява в полза на Фандъкова.

Снимка:bTV

Кандидатът на "Демократична България" Борислав Игнатов се явява един от основните претенденти за поста. Той заема третото място с 10,9%. Четвърти е Борис Бонев, който е кандидат на неправителствената организация "Спаси София", с 4,4% подкрепа.

Ангел Джамбазки от ВМРО остава пети с едва 2,2% подкрепа.

"Той се включи малко по-късно в изборната кампания и не е толкова силно засегнат в нашето изследване. Очакваме по време на кампанията неговият резултат да се повиши, защото той е една от силните фигури", обясни социологът.

Десислава Иванчева се нарежда след него с 0,6% подкрепа.

Проучването на "Маркет ЛИНКС" показва още, че при разпределението на местата в общинския съвет на София предимство ще има управляващата партия. За ГЕРБ ще гласуват 25,7% от запитаните, за БСП - 14,8%, за "Демократична България" - 10,5%, а за ВМРО - 3,7%.