Това заяви изпълнителният директор на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището (ЕСПОУ) Робърт Висер в дискусията за миграционния натиск по време на провеждащия се в Брюксел Съвет "Правосъдие и вътрешни работи". В него участва и вътрешният министър Цветлин Йовчев, съобщи МВР.

Представена бе статистика за значителното нарастване на броя на търсещи закрила в България през есента на 2013 г., като ситуацията бе наречена драматична. 

По думите Висер никоя държава-членка не би била в състояние да се справи успешно с толкова рязък скок на търсещите закрила. Той отбеляза, че значително се е подобрил капацитетът за прием и административните процедури, но изтъкна, съвсем различно било и положението с условията в центровете са съвсем приличн.

В два от центровете все още има какво да се желае, но е постигнат сериозен напредък за много кратък период, заяви Висер. 

Самият Йовчев отбеляза, че България е получила висока оценка. Той уточни, че всички държави от ЕС подкрепят идеята, че е необходима повече солидарност при разселването на бежанците, но някои са на мнение, че трябва да бъде запазен доброволният принцип.

Министърът съобщи, че до края на месеца у нас на посещение ще пристигне еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

Той изрази очакването спрямо България да не бъде задействан регламентът от Дъблин, според който ще трябва да изготви план за действие за преодоляването на бежанска криза и да докладва до ЕК, Съвета на ЕС и Европейския парламент на всяко тримесечие. Дори и да бъде взето такова решение, то няма да доведе до преки щети за България, коментира обаче Йовчев.

По думите му нашата страна се е противопоставила на подобно решение, тъй като то не би се основавало на справедлива оценка след направените вече усилия.

"Късно получихме и започнахме да усвояваме европейски средства, успяхме да се справим с усилията и страданието на цялото общество", коментира Йовчев.