Първата причина е незадоволителната организация на всички процеси по проучвания и предоставяне на статут на бежанец, което създава условия за претоварване на местата за настаняване, изтъкна вицепремиерът.

Вторият аргумент е недобрата организация на работата в местата за временно настаняване на бежанци.

Като трети мотив за уволнението на Казаков Йовчев посочи незадоволителната работа на агенцията за взаимодействие с европейските организации, които могат да съдействат за справяне с проблема с бежанците. 

Самият Казаков коментира пред Дарик радио, че е в командировка в чужбина със заповед на вицепремиера и е научил за отстраняването си от главния секретар на Министерския съвет, който му се обадил по телефона. Мотиви не му били съобщени, а досега Йовчев давал добри оценки за работата му.

Казаков добави, че от юни е сигнализирал за предстоящата бежанска криза и два месеца никой от новото правителство не е реагирал на подаваните от него сигнали.

"Едва 14 души обработват исканията за статут на беженец, което бави процеса и в нормална обстановка", подчерта той.

Агенцията ще бъде оглавена от полк. Николай Чирпанлиев. По думите на министъра той има голям опит, защото работи в Министерство на отбраната.

Според данните от началото на годината до края на септември месец 5815 души нелегално са преминали границата на България, като увеличението в сравнение със същия период за миналата година е 7 пъти. 2377 лица са задържани само през септември. 

"В момента с 222 места е надвишен капацитетът в местата за настаняване, работи се по разкриването на нови 1500 места, това при добра организация ще се случи до един месец, но вероятно тези места ще се изчерпат за около месец", добави Йовчев.

Той подчерта, че драстично се увеличава и броят на семействата, които търсят закрила, като има остър недостиг на санитарно-хигиенни, почистващи и дезинфекционни материали. Има и проблеми, свързани с нормативното регулиране на заплащането на медицинската помощ за тези лица, преди те да са получили статут на бежанци.
Има нужда и от ремонти и разширяване на капацитета на съществуващите места, каза още вътрешният министър.

"Предварителните разчети показват, че ако се запазят темповете, с които се увеличават нелегално преминалите границата, до края на тази година средствата, които трябва да изразходваме, ще възлизат на 30 млн. лева", каза още Йовчев.

Той коментира, че затварянето на границата за бежанци е крайно решение, което ще струва твърде скъпо на българските данъкоплатци. Министърът потвърди, че това ще струва 11 млн. лева на месец.

Цветлин Йовчев съобщи още, че правителството обмисля да поиска задействане на директива 55 на Европейската комисия, която се изразява в получаване на допълни средства за бежанците и транспортирането им на територията на други страни от ЕС, които солидарно ще поемат този риск.
Той обаче уточни, че въвеждането на директивата е тежка процедура, която изисква време и по тази причина не се ангажира с конкретни срокове. Министърът отбеляза, че до края на годината България разчита да получи от ЕК финансова помощ за справяне с проблема.