"Обсъждахме с Христо Иванов да премахнем фигурата на главния прокурор, като цяло да я няма в новата Конституция. Ще мислим върху това предложение, но по-скоро ще се съгласим" - това анонсира пред журналисти в парламента депутатът от ДПС Делян Пеевски, който е част от комисията по конституционни въпроси. 

Той заяви, че предложението на ДПС в представения преди година проект за промени в основния закон е било за тотално орязване на правомощията на главния прокурор.

"Нека видим и техните предложения, да заработи комисията. Преди година и половина орязахме пълномощията и правомощията на главния прокурор, сега вървим към премахване на тази фигура", обобщи идеите дотук депутатът от ДПС. 

На въпрос защо трябва да се премахне фигурата на обвинител №1 той отговори риторично: "Вие не смятате ли, че тази фигура тежи на обществото?!". 

И уточни, че не става въпрос за една личност, а за търсене на консенсус по темите. "Всички имат проекти, сядаме и работим върху тях, както казвах наскоро и бях некоректно цитиран. Всички трябва да намерим общо съгласие, никой не може да доминира в тази комисия - това е Конституцията на България и трябва да я направим заедно", добави Пеевски, напомняйки, че депутатите по-рано са приели механизма за контрол върху главния прокурор. 

Пеевски говори пред медиите след среща с новия правосъден министър Атанас СлавовНаследникът на Крум Зарков подчерта, че разговаря с всички партии за необходимостта от конституционни промени, като също направи коментар пред журналистите. 

"В този процес трябва да участват всички. Очевидно процедурата, на която всички станахте свидетели във ВСС, се нуждае от съвсем различна концепция", каза той. 

"Трябва да има механизъм за освобождаване на главния прокурор, който да не е зависим от някакви временни мнозинства в съвета, да е ясно разписан на конституционно и законодателно ниво", смята Славов.

"Моята работа в Министерство на правосъдието е да приключи процедурата за отстраняване на Гешев", бе категоричен министърът. "Видяхте, че в рамките на 14 часа, при спазване на всички процесуални искания, уважаване правото на защита, допускане на почти всички доказателствени искания, разпит на свидетели - бяха дадени всички възможности на главния прокурор и на неговия защитник, за да отстояват своята теза. Моята цел е да гарантирам безпристрастно, обективно производство, в което истината да възтържествува", допълни той. 

Славов припомни, че винаги е казвал, че главният прокурор би бил "успешен политик".

Атанас Славов (който е от "Демократична България") и Надежда Йорданова от същата формация обсъждаха и с ГЕРБ идеите си за промени в конституцията. 

"Има гласове, идеи, въобще да се заличи института главен прокурор, има и други възможности. Така че разговорите продължават. Общото, което обединява позициите, е, че настоящият институт на главен прокурор, който фактически съдържа в себе си безконтролна власт, ще бъде изцяло променен и няма да продължи да съществува", анонсира Йорданова. 

На въпрос дали ГЕРБ подкрепя идеята за заличаването на института главен прокурор Йорданова каза: "Разговорите в момента вървят. Аз съзнавам, че не са особено структурирани. Ще положим всички усилия да бъдат в следващите дни. Трябва да обсъждаме концепции и идеи. Не може всяка неформална среща да приключва с резултат, разберете."