Това съобщиха представители на защитата на Пучдемон, цитирани от местни медии. Според тях съдът ще произнесе първото си решение на 4 декември.

Днес белгийски съд заседава за първи път по същество по издадената от Испания европейска заповед за задържане. Пучдемон и четирима бивши регионални министри от неговото правителство са в Белгия, с мярка за неотклонение.

Съдът днес изслушва страните по процедурата при закрити врата.

Пучдемон се предаде на белгийските власти на 5 ноември, два дни след като Испания поиска той да бъде задържан и върнат в родината си. Същия ден той бе освободен условно, без право да напуска Белгия и със задължението да се явява редовно на полицейски и съдебни призовки.

Очакваното първо съдебно решение подлежи на обжалване от страна на обвиняемите и на прокуратурата. Срокът за произнасяне по възможното обжалване ще бъде 15 дни.

Допустимо е последващо обжалване на апелативна инстанция, която ще разполага със срок от 30 дни за постановяването на решение.

Определението на апелативната инстанция също може да бъде оспорено и така окончателното решение по искането на Испания следва да бъде постановено след още 15 дни.