Това съобщи народният представител от РБ Антони Тренчев, цитиран от БГНЕС.

Народните представители настояват комисията да провери всички данни, факти и обстоятелства, довели до възникването на задължения по АЕЦ „Белене“ за периода 2006 г. - юни 2016 г.

Депутатите смятат, че прокуратурата трябва да провери данни за злонамерени действия на длъжностни лица, които вероятно са работили срещу държавния интерес в арбитражното дело между българската "Национална електрическа компания" (НЕК) и руската "Атомстройекспорт" (АСЕ).

Под предложението са се подписали 51 народни представители, от ГЕРБ това са Делян Добрев, Александър Ненков, Валентин Николов и Методи Андреев.

В своето изложение Тренчев нарече проекта погрешен и мегаломански.

В подкрепа на комисията се изказа и председателят на ПГ на ПФ Валери Симеонов, който заяви, че виновните за последствията от този проект не трябва да остават в сянка.

Той бе подкрепен в тезата си от Мартин Димитров от РБ, който уточни, че отговорност трябва да се потърси най-вече от БСП.

Един път направиха вече такава комисия, загубиха 8 месеца, нищо не констатираха - дайте да видим доклада им, но май и с доклад не излязоха накрая, оспори инициативата им лидерът на БСП Корнелия Нинова, помолена от медиите да коментира предложението.

Според нея всичко това е безсмислено, преливане от пусто в празно за оправдаване на заплатите на депутатите, излезли с тази инициатива.