Президентът на САЩ Джо Байдън изключи възможността страната му да изпрати войски, за да защитят Украйна, но заплаши Русия с безпрецедентни санкции, ако нападне своята съседка, предадоха световните агенции.

Байдън говори днес - ден след като проведе двучасов видеоконферентен разговор с руския си колега Владимир Путин. "Вариантът Съединените щати да изпратят военни сили, за да защитят Украйна, "не е на масата", каза американският президент пред репортери. Той се аргументира, че САЩ имат морално и правно задължение да защитават съюзниците си от НАТО, ако бъдат нападнати, но бившата съветска република не е член на Северноатлантическия съюз.

"Предупредих Путин, че Съединените щати ще наложат на Русия санкции, "каквито той никога досега не е виждал", в случай на руска атака", каза в същото време Байдън. Американският президент изрази увереност, че руският му колега е разбрал посланието.

Джо Байдън заяви, че се надява до утре да бъдат обявени срещи на най-малко четири водещи страни от НАТО с Русия, за да бъдат обсъдени нейните безпокойства във връзка с алианса. По време на тези разговори ще бъдат дискутирани начини за "понижаване на температурата на източния фронт", добави той.

Съединените щати, НАТО и Украйна обвиняват Русия, че е струпала на украинската граница войски, за да нахлуят в съседната страна. Москва отрича да има такива намерения.

Русия на свой ред изразява опасения по повод желанието на Украйна да се присъедини към НАТО.

Новият германски канцлер Олаф Шолц пък заплаши днес с възможни последици за газопровода "Северен поток-2", свързващ Русия с Германия, в случай на руско нахлуване в Украйна, предаде Франс прес. "Нашата позиция е пределно ясна, искаме неприкосновеността на границите да се спазва от всички, всеки разбира, че би имало последствия, ако се постъпва другояче", заяви канцлерът в първото си интервю след встъпването си в длъжност пред телевизионния канал на медията "Велт".

Шолц беше попитан дали е готов да използва този газопровод, който все още чака окончателно разрешение от германските власти за въвеждането му в експлоатация, като средство за натиск върху Москва в случай на нахлуване в Украйна на руски войски. "В близко бъдеще трябва да гарантираме, че ситуацията ще остане такава, каквато е, с други думи, че (границите) остават ненарушени", добави ръководителят на социалдемократическото правителство.

Франция последва днес примера на САЩ, като предупреди Русия за "стратегическите и сериозни последици", които би имала евентуална руска атака срещу Украйна.