Евентуално руско нахлуване в Украйна може да представлява "най-голямата инвазия" след Втората световна война предвид масираното руско военно присъствие близо до украинската граница, каза американският президент Джо Байдън, цитиран от ДПА.

Едно такова събитие може да промени света, заяви пред репортери президентът. Байдън предупреди, че руският президент Владимир Путин "продължава да трупа войски покрай украинската граница откъм Беларус".

Запитан дали би обмислил да предприеме необичайната стъпка да наложи пряко санкции на Путин, ако Русия нахлуе в Украйна, Байдън отговори утвърдително, отбелязва Ройтерс.

Байдън подчерта, че се чувства задължен да засили присъствието на НАТО в Източна Европа, Полша и Румъния, но уточни, че няма планове за изпращане на американски войници в самата Украйна.

Вчера висш американски правителствен служител каза, че Вашингтон и съюзниците му се подготвят за възможно намаляване на руските газови доставки за Европа при ескалация в Украйна. Работим със страни и компании от цял свят, за да гарантираме сигурността на доставките и да смекчим ценовия шок, засягащ както американците, така и световната икономика, каза той.

Друг висш американски правителствен служител акцентира върху тежките последици за руската икономика, ако Москва използва като инструмент газовите и петролните доставки.

Русия се нуждае от приходите от петрол и газ поне толкова, колкото Европа се нуждае от енергийните си доставки. Така че това не е асиметрично предимство за Путин. Това е взаимозависимост, отбеляза той.

Представителят подчерта, че ако Русия нахлуе в Украйна, САЩ са готови да наложат санкции, които ще са много по-сериозни от наказателните мерки през 2014 г., когато Русия анексира полуостров Крим. Този път ще започнем с най-горното стъпало от стълбицата и ще останем там. Опитахме се да предупредим съвсем ясно за това, допълни той.

В добавка към финансовите санкции Москва ще се сблъска с нови мерки за контрол на износа, които ще засегнат ключови руски икономически отрасли като отбраната и авиационно-космическия сектор, което ще засегне амбициите на Путин за индустриализация на икономиката.

НАТО също отправи своето предупреждение към Москва.

"Съществува реална опасност от нов военен конфликт в Европа - сега, когато Русия отново заплашва да използва военна сила срещу суверенна държава - в случая Украйна. Но НАТО и съюзниците ще положат всички усилия да предотвратят това. Ще го направим като предложим на Русия политическо решение на ситуацията, а също и като отправим ясно послание за евентуалните последствия - включително икономически, ако Москва реши да използва военна сила. Целта на онези 8000 военни, които са в готовност, е да покаже, че силите на НАТО могат и ще реагират, ако се налага да защитават нашите съюзници или да предотвратят военен конфликт", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.