"Единството в НАТО никога не е било по-силно", заяви днес президентът на САЩ Джо Байдън след извънредната среща на държавните и правителствените ръководители на страните от алианса в Брюксел.

Запитан относно възможната употреба на химически оръжия от страна на Русия, американският държавен глава лаконично каза: "Ние ще отговорим". Президентът на САЩ обаче не даде повече подробности, като добави само, че "естеството на отговора ще зависи от естеството на употреба".

"Трябва да останем напълно единни. Никога не съм казвал, че санкциите (срещу Русия заради войната в Украйна) могат да сдържат", добави той.

По неговите думи е важно санкциите да бъдат поддържани продължително, защото, ако останат в сила за година, това би спряло руския президент Владимир Путин. "Най-важното е да останем единни. Светът вижда колко е жесток този човек, колко невинни хора измряха или животът им бе унищожен", добави Байдън.

"Цената от санкциите се понася не само от Русия, но и от Европа и САЩ", отбеляза той в отговор на въпрос за опасността за доставките от храни. По неговите думи на днешната среща на Г-7 този въпрос е бил обсъден. Той призова държавите по света да премахнат ограниченията за износ на храни.

"Китай разбира, че икономическото му бъдеще е много по-свързано със Запада, отколкото с Русия", заяви Байдън. Той изрази надежда Пекин да не подкрепя Москва срещу Киев.

По повод възможността Украйна да се откаже от част от земите си, за да постигне мир, Байдън заяви, че това ще преценят властите в Киев. "Не вярвам да се наложи, но е въпрос на преговори", посочи той.

Байдън подкрепи предложенията за отстраняване на Русия от Г-20. Според него би било добре Украйна да бъде поканена на срещите на този формат.

Президентът на САЩ обобщи, че са постигнати трите цели от днешните срещи в Брюксел - да се осигури допълнителна военна и хуманитарна помощ на Украйна, САЩ да наложат още санкции на Русия, да бъде подсилен източният фланг на НАТО. Той отбеляза, че САЩ осигуряват два милиарда долара за въоръжаване на Украйна и са готови да отпуснат още един милиард долара за хуманитарни нужди.

Евролидерите няма приемат нов пакет санкции срещу Русия

В същото време на провеждащата се среща на върха на Европейския съюз в Брюксел нидерландският премиер Марк Рюте обяви, че няма да бъде приеман пети пакет санкции срещу Русия заради войната в Украйна. "Вече наложихме доста санкции и навлизаме в доста сложен терен", обясни той позицията си на влизане в срещата.

Представителите на трите прибалтийски еврочленки настояват за възможно повече санкции срещу Русия, дори срещу енергийния ѝ сектор. Полският премиер Матеуш Моравецки е съгласен с тях - според него Евросъюзът трябва да смачка Русия със санкции, защото тя се опитва да съживи Империята на злото - Съветския съюз.

Лидерите на Г-7 призоваха преди това богатите на петрол и на природен газ държави да се държат отговорно и да увеличат добива и доставките за международните пазари, за да компенсират загубите от действията на Русия.

Японският премиер Фумио Кишида обяви, че Токио отпуска 100 милиона долара хуманитарна помощ за Украйна и за страните, които приемат бежанци от там.

Германия увеличава парите, които отпуска за същата цел до над 370 милиона евро, а отделно ще осигури 430 милиона евро, за избягване на масов глад в различни страни заради нарушаването на износа на зърно от Украйна, заяви германският канцлер Олаф Шолц.

Той отхвърли възможността Германия да плаща с рубли за руския газ. "Това решение на Русия е нарушение на сключените договори", заяви италианският премиер Марио Драги. Премиерът на Словения Янез Янша категорично заяви, че Любляна няма да плаща с рубли.

Президентът на Франция Еманюел Макрон призова Китай като велика сила да влезе в подобаващата за така роля на посредник за прекратяване на руската война срещу Украйна.

А турският президент Реджеп Ердоган заяви в Брюксел, че Русия не бива да приема като заплаха за сигурността й днешните решения на НАТО за укрепване на отбраната на алианса. Ердоган призова съюзниците на Турция да прекратят санкциите срещу нея заради купуването на руски зенитни комплекси С-400.