Предвид получени оплаквания за неточности относно адресите на избирателните секции в чужбина, открити на различни интернет страници, Министерството на външните работи (МВнР) отправя апел към българските граждани, които ще упражнят правото си на глас извън страната, да проверяват адресите на избирателни секции само в обобщения списък на сайта на ведомството и на всички български дипломатически и консулски представителства. Адресите може да бъдат проверени тук.

Българите в чужбина гласуват в 61 държави в 737 секции. Машинното гласуване е предвидено в 245 секции, като машини за гласуване са доставени в българските дипломатически и консулски представителства.

Опашка от избиратели за вота за български парламент се образува в обедните часове днес пред секцията в населения с много български изселници в Анкара и Истанбул. Избирателната активност на българите в страната обаче е сравнително ниска спрямо предходния вот. Закъснения при отварянето на някои секции и указания на майчин език са проблемите, съпровождащи изборния процес.  Около 14 000 души са гласували в Истанбул към 15:00 ч. 350 000 души в южната ни съседка имат право да гласуват. 

За предсрочния вот днес в Турция бяха разкрити най-много секции - 162, което е над 20 процента от общия брой секции, разкрити зад граница. В 97 от тях се гласува с машина. Рекорден брой бяха и предварително подадените заявления - 28 хиляди.

Как гласуват в Анкара

Десетки избиратели чакаха на опашка да дойде редът им да гласуват квартал Пурсаклар в Анкара. Към 14.20 ч. са гласували приблизително 300 души. Очаква се приблизително 500 души да упражнят правото си на глас в Пурсаклар.

По-голяма е избирателната активност сред по-възрастните хора, което се дължи на това, че много от младите са емигрирали в Западна Европа, казаха пред БТА организатори на изборите.

От полицията съобщиха, че няма констатирани никакви проблеми при гласуването в училище "Аййълдъз" в Пурсаклар.

Избирателите могат да гласуват машинно, както и с хартиени бюлетини. Представител на СИК пита всеки гражданин за предпочитанията му за начина на гласуване.

В сутрешните часове повечето избиратели са гласували машинно, докато по обяд повече са предпочели да подадат хартиени бюлетини. Към момента малко повече са хартиените бюлетини.

Няма информация за нередности в избирателната секция, която е била отворена навреме, в 7 ч. сутринта.

Вотът в Турция

Снимка: БТА

 Опашки пред СИК и в Истанбул

Около 14 000 души са гласували в Истанбул към 15:00 ч.  Общо 37 секции са разкрити в Истанбул за гласуване на българските граждани за избор на 49-ото Народно събрание на България. Отделно, още 13 са отворени за изборите днес в по-широкия район, с което общо 50 секции са на разположение на българските гласоподаватели в областта.

В 27 от секциите има поставени и машини. В тях гражданите упражняват вота си според своето предпочитание - с машина или с хартиена бюлетина.

В района на Авджълар, който е и най-компактно населен с изселници от България (около 18 хиляди са хората с двойно - турско и българско - гражданство), са разкрити две избирателни секции.

Координаторът Хюлия Алтън заяви за БТА, че секциите са били отворени по-късно от 7 часа (началото на изборния ден) поради закъснение на някои от членовете на секционните комисии. Още преди секциите да отворят пред местата за гласуване имаше хора, дошли да упражнят вота си.

Към момента пред секциите чакат по около 30-40 души, но избиратели обясняват, че струпването се дължи на бавното процедиране при гласуването.

Хюлия Салимова от Силистра се оплака, че служителите в секционните комисии работят бавно. "Един час чаках, за да гласувам. А можеше да бъде по-експедитивно, но организацията не е добра", каза тя.

Прави впечатление, че повечето от хора, които чакат да гласуват, са възрастни. От началото на изборния ден досега в Авджалър са гласували около 400 души.

Вотът в Турция

Снимка: БТА

60-годишната учителка Фатма Осман, изселничка от Ардино, която идва да гласува на всичките пет избори досега през последните две години, сподели, че това е доста изморително. "Отново дойдох да гласувам, защото искам в България да се решават нашите проблеми. Имаме проблеми с пенсионирането, които са бюрократични спънки, с имотите. Гласувах за пореден път с надеждата, че те ще се разрешат", заяви тя.

В Ялова са разкрити три секции. Лютфи Йазгюр от изселническата организация Балгьоч заяви, че в ранните часове е имало малко хора, но към обяд избирателите са се активизирали. Сега е Рамазан и хората стават по-късно, но в ранния следобед очаквам да дойдат повече хора, посочи той.

В секцията в квартал Картал, която е на азиатския бряг на мегаполиса, гласуването протича без проблеми, но не много активно, каза председателят на Дружеството за култура и сътрудничество Балканлълър Олджай Йозгьон.

За ниска избирателна активност в район Икителли, където също живеят компактно български изселници, съобщи и председателят на Дружеството Бултюрк Рафет Улутюрк. В почти всички секции на територията на окръга избирателната активност се преценява като ниска.

Гласуването в Париж

По-висока избирателна активност отчитат в Париж, предаде bTV. В трите избирателни секции в българското посолство във френската столица са гласували над 550 човека до обяд. От тях избралите да гласуват с машини са 7 пъти повече, отколкото избралите хартиената бюлетина. Данните показват, че два пъти повече гласоподаватели са минали в Париж спрямо същият час на предишните предсрочни парламентарни избори.

Опашки и сигнали за нарушения няма.

Във Франция са отворени 16 избирателни секции. Три от тях са в посолството ни в Париж. Две секции, в Монпелие и Тулуза, се намират на нови адреси. Секциите във френската столица, в Ница и Лион са оборудвани за машинно гласуване, в останалите вотът ще бъде с хартиени бюлетини.

По-слаба активност във Великобритания

118 са секциите във Великобритания, където сънародниците ни могат да гласуват. В 35 от тях има машини. Към момента интересът към гласуването е значително по-слаб в сравнение с предишните избори, коментират представители на една от секциите в Лондон пред БНТ.

Наблюдението им е, че повечето от избирателите предпочитат да гласуват машинно. Надеждата на всички е България да има правителство и да не им се налага скоро да гласуват пак. На предишния вот - през октомври 2022 година, във Великобритания са гласували над 30 000 души.

Избирателната секция в Единбург, Шотландия откри изборния ден с родопска песен. Упражнете правото си на глас, призовават сънародниците ни в Шотландия.

Изборният ден приключи вече в първите две секции, които отвориха врати зад граница - в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия, съобщиха от МВнР. Там вотът започна в 22 ч българско време в събота.