Той каза това в интервю за радио Ен Пи Ар (Националното обществено радио), съобщиха световните агенции.

"Ако вземем такъв проблем като Украйна, то трябва да бъдем твърди с руснаците"
, посочи Обама.

Той поясни, че САЩ също така трябва да следят собствените им финанси да са в ред.

"Освен това ние трябва да се убедим, че правим всичко, за да засилим нашата производствена база. Защото в крайна сметка нашето голямо предимство над руснаците е в това, че ние имаме динамична икономика, а те я нямат. Те разчитат на нефта. А ние залагаме на нефта, таблетите, производство на филми и на още много други неща", изтъкна американският президент.

Обама заяви, че за 6 години в президентството се е убедил в необходимостта да се проявява стратегическо търпение.

"Можете да си спомните, че преди 3-4 месеца всички във Вашингтон бяха убедени, че президентът Путин е гений. Че той ни е изиграл стратегически, използвайки сила и засилвайки мощта на Русия. А тогава аз казах, че ние не желаем война с Русия, но може да оказваме постоянен натиск върху нея с нашите европейски партньори", посочи Обама.

Според него така САЩ биха могли да станат основа на международна коалиция, за да се противопоставят съвместно срещу нарушението на суверенитета на друга държава от страната на Русия.

С течение на времето би станало ясно, че "Русия извърши стратегическа грешка", настоя Обама.

Според него "най-малкото извън Русия, хората смятат, че това, което направи Путин, не е било твърде разумно".

В интервюто за радиото Обама обсъди и отношенията на САЩ с Иран.

Според него Иран може да стане "много успешна" регионална сила в Азия, ако се съгласи на дългосрочно споразумение за ядрените си програми.

Обама признава правото на Иран да изпитва опасения за своята сигурност след войната си с Ирак през 80-те години. Но същевременно критикува Техеран за неговия "авантюризъм, за подкрепата на организации като "Хизбула" и за заплахите, които отправя към Израел".

На въпрос дали ще използва последните две години от мандата си, за да помогне за възстановяването на страни като Либия, Сирия и Ирак, президентът заяви: "Ние може да им помогнем, но не можем да го направим вместо тях."

Той отхвърли идеята САЩ да отпуснат допълнително един трилион долара за изпращането на американски супохътни части в Ирак за борба с "Ислямска държава".

Според Обама въпреки неотдавнашните протести срещу полицейското насилие, днес американското общество не е толкова разделено по расовите въпроси, както когато той е станал президент. Обама е на мнение, че недоверието между полицията и малцинствата не е нещо ново, просто сега за това се говори повече, защото благодарение на широката употреба на смартфоните сега е възможно записването на повече инциденти.

АНКЕТА:Кои са най-важните световни събития през 2014 г.?