Опериран съм от чувството за вина. Аз не ползвам охрана и съм човек, който се разхожда. Ходя си по улиците, ходя си в парка, на кино. Сега започнаха да ме заглеждат. Това заяви министърът на културата Боил Банов пред журналисти в Народното събрание.

Оставка винаги мога да подам. Така говорихме с премиера. Аз съм декларирал още веднага. Казах на мига. Премиерът Бойко Борисов каза: "Не"", посочи той и допълни, че премиерът го е посъветвал да разкаже, да разясни и да обясни. Попитан дали премиерът стои зад него, министърът коментира: "Поне аз така го разбирам". Боил Банов отговори отрицателно на въпроса дали има някакви опасения. Той обяви, че ще направи всичко, което е в рамките на закона, за да заведе дело срещу Елена Йончева. "Каквото е необходимо, ще направя", каза Банов.

"Адвокат няма за какво да наемам. Ще взема, когато тръгна аз да водя дела. Този бандит прави манипулиран запис и се прави, че има друг човек. А е той", гневен е Банов.

Той не пожела да влиза в детайли за монтаж и дали някога е говорил за неустойки, защото тече проверка, а и защото неговият работен ден е 12-14 часа.

Атаката е "от онези помияри", обобщи Банов. От днес той нарича "Цола" Елена Йончева.

Попитан защо толкова време не е сигнализирал, че служителят Ангел Ангелов го е изнудвал, министърът уточни: "Ако той дойде при мен и ме изнуди, първо е малко опасно. Аз съм експанзивен човек. Все още театърът е повече в кръвта ми, отколкото в политиката. Банов обясни, че някой му е казал, че въпросният Ангелов го е заплашвал, че ще му счупи краката, но ако е дошъл при него с лицето си, е щял да подаде съответните сигнали.„

 

Проверката "ще ми развърже ръцете", допълни Банов. Според него записът, който е представен от Елена Йончева, е "пипан". "Режимът на подслушване ни връща в едни други години и това е една от най-големите простотии, които прави Цола", коментира Боил Банов.

Попитан какви са били разговорите за "Ларгото", министърът обясни, че е имало десетки оперативки, както по въпросите за "Ларгото", така и за театрите.

В отговор на въпрос дали има други хора като Ангел Ангелов в Министерство на културата, министърът посочи: "Така не се говори за колеги. Въобще целият този режим - ще се подслушваме, ще имаме съмнения към този, към онзи, ни връщат в едни години. Не е добре. За вас не е добре, за мен, за децата ни, за майките ни, за бащите ни". "Ако почнем пак да се притесняваме какво ще кажем, къде ще го кажем. Ако аз сега кажа и започнат да се притесняват колеги в министерството - 150 човека: "Той мен ли визира?", каза още министърът на културата.