Българските евродепутати от всички групи излязоха със съвместна декларация в подкрепа на присъединяването ни към Шенген. Повод за инициативата е предстоящия днес дебат в Европейския парламент относно присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство.

"Ние, представителите на България в ЕП, считаме, че продължаващата безпрецедентна 11-годишна блокада в Съвета на ЕС не може и не трябва да бъде толерирана повече", се казва в декларация на българските евродепутати, изпратена до медиите.

В декларацията се прави кратък преглед на техническата готовност за опазването на външните граници от България и Румъния, която е потвърдена от Европейската комисия още през 2011 г.

"Оттогава досега тази оценка беше препотвърждавана многократно от различни институции на ниво ЕС, включително и от Европейския парламент", заявяват българските евродепутати.

Ето пълния текст на декларацията:

"Във връзка с предстоящия днес дебат в Европейския парламент относно присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство, подкрепен от нашите политически групи ЕНП, С&Д, "Обнови Европа" и ЕКР, ние, представителите на България в ЕП считаме, че продължаващата безпрецедентна 11-годишна блокада в Съвета на ЕС не може и не трябва да бъде толерирана повече.

Премахването на контрола по вътрешните граници на България и Румъния е от ключово значение, както за икономиката и сигурността на двете държави, така и за ЕС като цяло. Техническата готовност за опазването на външните граници от нашите две страни бе потвърдена от Европейската комисия още през 2011 г. и оттогава досега тази оценка беше препотвърждавана многократно от различни институции на ниво ЕС, включително и от Европейския парламент.

През 2018 г., в специална резолюция, инициирана в доклада Станишев и подкрепен от всички български евродепутати, ЕП настоя за незабавно премахване на граничния контрол с България и Румъния едновременно по всички граници - сухопътни, морски и въздушни. През месец май, ЕК представи годишния доклад за състоянието на Шенген за 2022 г., като в него за пореден път се призовава за консолидиране на Шенгенското пространство, чрез пълноправното приемане на България и Румъния. Разширяването на Шенгенското пространство ще бъде успех за целия ЕС и ще направи външните граници по-силни и по-устойчиви.

До този момент обаче, решението на Съвета остава изцяло политическо. То се крие зад бюрократични аргументи, като изтъква причини, които не са пряко свързани с управлението на границите. За жалост, това неглижиране на двете държави, въпреки тяхната техническа готовност, подхранва скептицизма по отношение на взимането на решения на ниво ЕС, а едно ново забавяне би увеличило риска от недоверие към волята на ЕС да изпълнява политическите си ангажименти.

Във времена на инфлация, несигурност на енергийните пазари и затруднените вериги на доставки, последиците от пандемията и военния конфликт на континента, усилване на миграционните потоци и царящата обща несигурност, страните от източна Европа трябва да получат така желаната зелена светлина за формално членство в Шенген. Обратното би довело да негативни последици - икономически и политически.

Ние, българските представители в Европейския парламент, призоваваме Съвета на ЕС да вземе решение, основано на изпълнението на обективните критерии, което не поставя европейската интеграция в задънена улица, а дава ново начало. От момента на присъединяването си към Европейския съюз през 2007 година България изпълнява всички задължения на Шенгенска външна граница, като през годините непрекъснато е доказвала, че е надежден и предвидим партньор. Време е освен задълженията, страната ни да поеме и правата, които Шенгенското пространство дава на гражданите и бизнеса.

Отмина времето на поносимостта към вечното чакане за отмяна на двойните стандарти. Време е за действия!"

По време на днешната пленарна сесия в ЕП ще се обсъжда настоящото състояние на Шенгенското пространство и неотдавнашните предложения за реформа на неговите правила и управление. Резолюция за евентуалното приемане на България и Румъния в Шенген ще бъде гласувана на следващата сесия на Европарламента, насрочена между 17 и 20 октомври.