Парламентарната група на "Български възход" ще подкрепи кандидатурата на Росен Желязков от ГЕРБ за председател на 48-ото Народно събрание, стана ясно от предаването "Референдум" по БНТ.

След като четири от парламентарните групи вече обявиха кандидати за председатели на НС, Ангела Николова от партията на експремиера Стефан Анев обяви, че ще подкрепят номинацията на ГЕРБ, тъй като те са първата политическа сила. "На първо място председателят на народното събрание трябва да бъде достоен народен представител с високи нравствени и морални качества, който може да обединява политическите партии и да ръководи правилно парламента. С оглед на това, че смятаме, че е политически коректно да подкрепим първата политическа сила, тъй като българските избиратели са направили своя избор, и ние от коалиция "Български възход" смятаме, че това е политически коректното, политически моралното и политически правилния избор", каза Ангела Николова от "Български възход".

Атанас Славов от "Демократична България" заяви, че коалицията няма да излъчва кандидат, а ще подкрепи Никола Минчев от ПП.

Парламентарната практика, с малки изключения, винаги е била най-голямата партия да излъчва председател на парламента, заяви Делян Добрев от ГЕРБ.

"Дори и за толкова според мен елементарен въпрос, парламентът е на парчета - имаме 4 кандидати, не може да се намери консенсус. Имам чувството, че някои партии се държат като в детската градина", коментира Добрев.

Няма ясно изразени мнозинства, именно затова като втора политическа сила "Продължаваме Промяната" предлагат Никола Минчев, каза Искрен Арабаджиев.

"Той се доказа в предния парламент като много стойностен и добър водач, човек който определяше дневния ред на парламента и обществото и видяхме обществената енергия и протестите, които се случиха в деня на неговото сваляне", допълни той.

БСП издига Кристиан Вигенин за поста, защото в парламента сега е необходим дипломатичен подход, подчерта съпартиецът му Явор Божанков.

"Г-н Добрев каза, че някой играел на сърдит - не. Ние заявихме, че с ГЕРБ не преговаряме, няма да сме мнозинство и да подкрепим техен мандат. Изборът на председател е израз и на това - няма как някой от нас да очаква сега, че ще подкрепим председател, предложен от ГЕРБ", категоричен е социалистът.

Цончо Ганев от "Възраждане" коментира, че партията му е в опозиция и няма как да управлява с евроатлантически формации, съответно няма как да подкрепи друга кандидатура, освен тази на съпартиеца си Петър Петров.