Търговски кораб, плаващ под панамски флаг, се е натъкнал на руска мина в Черно море, предаде Укринформ, като цитира изявление на въоръжените сили, отбраняващи Южна Украйна, в "Телеграм".

Корабът за насипни товари е пътувал към дунавско пристанище, за да натовари зърно. Плавателният съд е излязъл от контрол, а на горната му палуба е избухнал пожар.

За да избегне потъване, капитанът спрял кораба в плитчините, добавя БТА.

Катерите на Морската охрана и на Службата за търсене и спасяване незабавно оказаха помощ на екипажа и качиха медици на борда, се казва в изявлението.

По време на огледа на кораба и разговора с капитана е установено, че двама моряци са ранени. На единия е оказана медицинска помощ на място, а другият е откаран в най-близката болница за допълнителни изследвания. Състоянието му е задоволително.

Към кораба бяха изпратени влекачи, които да го извадят от плитчината и да го отведат в пристанището.

Южните отбранителни сили подчертаха, че продължават да осигуряват безопасността на гражданското корабоплаване в условията на плътно разположени вражески мини.

Бурното време често увеличава минната заплаха, така че въпросът за морското разминиране с подкрепата на международното партньорство остава актуален.

Наталия Хуменюк, говорителка на Съвместния координационен пресцентър на Южните отбранителни сили, заяви по-рано, че не изключва руснаците да използват дрона "Одуванчик" срещу граждански плавателни съдове, припомня Укринформ.

Междувременно говорителят на руското външно министерство Мария Захарова посочи, че въоръжените сили на Украйна инсталират взривни устройства навсякъде, включително в морските райони.

По време на силни бури мини бяха изхвърляни многократно на брега в района на Одеса, припомня ТАСС.