Основният въпрос, който ще поставим на Европейския съвет, е да отпаднат за Европа визите за САЩ, заяви премиерът Бойко Борисов на правителственото заседание.

"И с Гърция, и с Македония сме еднакво приятелски. Виждате, че в Босна и Херцеговина няколко дни след Съвета отиде президентът Ердоган и той заговори вече за магистрала Сараево-Ниш. Това ни устройва и нас, защото се свързват целите Балкани. И руснаците, и американците, и турците, като основни геостоатегически играчи, освен Европа, са добре дошли на Балканите и да ги използваме да бъдат мост на дружбата, а не всяка една от страните, защитавайки си техния геостоатегически интерес, да създава конфронтация. Затова и с Украйна ще имаме среща с президента Порошенко", заяви Борисов, цитиран от "Фокус".

По думите му и с Украйна, и с Русия трябва да поддържаме нормални отношения.

"Затова правосъдният министър и главен прокурор на САЩ в момента е на Съвета на ЕС по вътрешни работи. Първата и основна тема, която сме говорили и ще бъде поставена по време на Европейския съвет, и затова Цачева и Радев ги няма - ще бъде да отпаднат визите за Европа за САЩ, което и България е там, както за Канада. Нека да приемем, че всяка една от институциите - и президентството, и ние, и те, правим неща, които са в полза на държавата. Не е нужно да обясняваме кое е повече и кое по-малко. Опитвайте се да разсъждавате, че всичко е полезно за държавата", каза още министър-председателят.