Облекчения за транспорта на стоки през България, Румъния, Сърбия и Гърция са договорени при срещата на лидерите на четирите държави в Солун. Това съобщиха пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Сърбия Александър Вучич.

В Солун в сряда се състоя Съветът за сътрудничество на високо равнище между премиерите на България, Гърция и Румъния - Бойко Борисов, Алексис Ципрас и Виорика Дънчила и президента на Сърбия Александър Вучич.

България направи наистина така че нейното председателство на Съвета на ЕС да се превърне в балканско председателство, в което всички държави от региона можаха да се представят пред 28-те членки на ЕС, каза след срещата Бойко Борисов.

С Румъния и Гърция можем много да настояваме Сърбия да стане член на ЕС, но има критерии, които трябва да се изпълнят, посочи Борисов. Това е да вдигаме брутния вътрешен продукт (БВП), доходите и да станем по-богати като нации. България имаше само един мост с Румъния, а само през Будапеща има седем моста. Мостът при Видин и Калафат има четири пъти повече трафик, отколкото го планирахме, добави той.

При внос на стоките в региона да има единна такса и това да става на едно гише, за да вкарваме от Азия и Африка не емигрантите, а товарите, каза Борисов.

Бургас - Александруполис ни е ключов проект и се надявам до края на септември министрите да подготвят проектите и финансирането. Подготвяме и интерконекторни връзки със Сърбия и с Гърция, както и газов хъб, който да получава газ от Русия, посочи Борисов. Затова ще поканим еврокомисари, които да помогнат за тази идея, каза още българският министър-председател.

Александър Вучич пожела на Борисов да организира в София и сесия на ООН.

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас определи българското председателство на Съвета на ЕС като изключително успешно. Той заяви, че по своята същност то е било балканско.

Той разказа, че при срещата в Солун са говорили и за предстоящия формат "16+1" в София, в който и Гърция щяла да вземе участие.

"Не забравяйте, че Балканите са на кръстопътя на три континента и в бъдеще ще играят съществена роля в геополитически и икономически план", заяви Ципрас. Той бе категоричен, че с направените стъпки по време на българското европредседателство пред Балканите има нова перспектива.

"За Сърбия срещата в Солун е много важна. За нас е много важна подкрепата на България, Гърция и Румъния", обяви президентът на Сърбия Александър Вучич.

Той обясни, че за първи път са говорили за обща компания, която да управлява транспортните инфраструктурни проекти и за печалбите, които ще имат четирите държави.

Вучич отново подчерта, че Сърбия не е решила своя проблем с Прищина.

"Аз никога не съм се намесвал в проблемите на други страни и няма да взема отношение за името на Македония", каза сръбският президент. Той обяви, че сънародниците му се радват за близкото решаване на проблема с името.

Премиерът на Румъния Виорика Дънчила приветства Борисов за успешното председателство. Тя припомни, че догодина Румъния ще поеме ротационното председателство и увери, че темата Западни Балкани отново ще е във фокуса на вниманието.

Следващата среща на четиримата лидери ще бъде в края на септември във Варна, съобщи Ципрас.