Министерският съвет одобри проект за безвъзмездно придобиване от българската държава чрез дарение на сгради в Украйна, в които е живял Христо Ботев през 1866-1867 г., съобщи пресслужбата на кабинета.

Предвижда се постройките да бъдат обявени за публична държавна собственост и да се предоставят за управление на Министерството на образованието и науката.

През 2015 г. имотът, който се намира в село Задунаевка, Одеска област, е пререгистриран от държавен нотариус вследствие на сключени договори за дарение между собственика им Мария Вакаренкова и Димитър Тучков - тогава действащ генерален консул на Република България в Одеса. След реконструиране на постройките Димитър Тучков е заявил желание да дари безвъзмездно имота на българската държава, допълват от МС.

Средствата за покриване на разходите за управление на сградите ще се осигурят от бюджета на МОН или ще се предвидят по Националната програма "Роден език и култура зад граница". Предстои да бъдат разгледани възможностите, които предоставя украинското законодателство за използването и опазването им.

Посвещаването на постройките на делото и живота на Христо Ботев са продиктувани от възможността за запазване и популяризиране на културното наследство на България извън пределите на страната, както и за съхранение на историята сред българската диаспора в Украйна, добавят от правителствената пресслужба.

Българите в Украйна са около 200 000 - едно от най-големите малцинства от наши сънародници зад граница. През юли министерствата на образованието на Украйна и България се договориха за програмата за обучение на майчин български език в украинските училища.