Това обяви президентът Румен Радев след среща в Ню Йорк с колегата си от Украйна Петро Порошенко, пред когото настоя приетият Закон за образованието да не засегне по никакъв начин правата и възможностите на сънародниците ни да изучават своя роден език.

„Разбрахме се, че няма да има никакви ограничения за изучаване на български език в училищата и като количество и като качество на часовете“, коментира още българският държавен глава пред журналисти след края на срещата.

Порошенко е поел ангажимент да реагира незабавно, ако българският държавен глава получи оплакване от страна на сънародниците ни в Украйна, след осъществените законови промени.

В скоро време в България ще пристигне и министърът на образованието на Украйна и на място ще бъдат уточнени всички въпроси, свързани с предприетата образователна реформа и как по-добре да бъдат защитени правата на местната българската общност и възможностите и да изучава своя роден език, стана ясно от думите на Румен Радев.

Вчера и посланикът на Украйна в България - Микола Балтажи, увери председателя на парламента Димитър Главчев, че няма забрана българските деца да изучават български. Той поясни, че в страната му се провежда мащабна образователна  реформа, в която засиленото изучаване на украински е основен акцент. Причината била, че огромна част от подрастващите в малцинствените групи не владеят достатъчно добре официалния държавен език.

"В българското училище в Украйна и сега се преподава на украински, а не само на български. Нищо не се закрива и нищо няма да се закрива. Децата от малцинствата ще имат възможност да развиват своята езикова идентичност", обясни Балтажи.

По време на срещата българският държавен глава е получи уверение от своя украински колега и че в процеса на децентрализация на Украйна няма да бъдат предприемани действия за административно разделяне на историческия Болградски район, в който живеят много наши сънародници. Обсъдена е била и възможността за отпадане на засиления контрол за бизнес дейност, осъществявана от български компании, предвиден по силата на Постановление № 449 на украинското правителство, поради различните данъчни ставки в двете държави.

Акцент на двустранната среща е било и украинското Постановление 449, което засяга България, Ирландия и Кипър. Наредбата е протекционна мярка, която поставя бизнесите в тези три страни в неблагоприятно положение при някои сделки.

Радев и Порошенко не са дискутирали въпроса за санкциите срещу Русия.

Българският държавен глава вече разговаря с президента на Иран Хасан Рохани, с когото обсъдиха даставки на газ, както и с краля на Йордания Абдула Втори.

Днес Румен Радев ще изнесе речта си пред Общия дебат на 72-рата Генерална асамблея на ООН. Изказването му е планирано за 19 часа българско време.