Днес в 19 ч. Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна" възстанови бюст-паметника на Христо Ботев в Одеса, който беше откраднат преди няколко дни, съобщиха от нейния пресцентър.

Кражбата е станала на 30 юни рано сутринта. Двама граждани са успели да вземат бронзовия бюст заедно с гранитната плоча, на която е надписът на паметника. Сигнал за извършеното деяние е подаден от неравнодушни граждани, които са станали свидетели на този противозаконен акт.

Полицията е задържала единия от извършителите, а другият се издирва. В Приморския отдел на полицията в Одеса е заведено дело и предстоят съдебно разследване по случая.

Паметникът на Христо Ботев в Одеса се намира в Прохоровския сквер. Той е издигнат през ноември 2009 година по инициатива и за сметка на Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна". В проектирането и създаването на паметника са участвали граждани на Одеса - скулпторът Таисия Сулдина и архитектът Владимир Глазирин.

Ръководството на Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна" заяви: "Паметникът на гениалния поет и непоколебим борец за свободата на България е израз на почит към великото дело на Ботев от страна на българите в Украйна. Всяка година нашата общност се събира тук, в Прохоровския сквер, за да изразим признателност за ролята му в нашата история. Христо Ботев също така е част от историята на културното и историческо разнообразие на град Одеса. Той учи във Втора гимназия, след което работи като учител в Задунаевка и Измаил.

Ние остро осъждаме посегателството върху паметника на Ботев и се надяваме извършителите да понесат съответните наказания според украинското законодателство. Радваме се, че има неравнодушни хора, които са сигнализирали за случая. Изразяваме искрена признателност на одеската полиция за бързата реакция и връщането на паметника. Благодарим на Посолството на Република България в Украйна и на Генералното Консулството на Република България в Украйна за съдействието в тази ситуация и тясното сътрудничество с нас. Също така сме благодарни на представителите на Български младежки клуб "Актив" и други родолюбиви българи, които се включиха в процеса на връщане и възстановяване на паметника. Съединението прави силата и за пореден път го доказваме."

"До възстановяването на паметника на Христо Ботев в Одеса се стигна с общите усилия на местната полиция, на представители на Конгреса на българите в Украйна, на българския младежки клуб "Актив" и на други родолюбиви българи, които работят в различни администрации в Одеса", каза пред "Фокус" Максим Димитров от Конгреса на българите в Украйна.

Той обърна внимание на координацията на действията от страна на Генералното консулство на България в Одеса, както и на посолството ни в Киев.

"Заедно с тези усилия успяхме да намерим паметника, в кое отделение на полицията се намира. Успяхме да го вземем, тъй като ние нашата организация Конгрес на българите в Украйна беше инициатор за неговото създаване през 2009 г. Намерихме майстор, който да го оцени колко е повреден. Наистина не е много повреден, което даде възможност да го възстановим още тази вечер. За нас това е много хубаво и приятно събитие и се радваме, че толкова много хора се включиха този факт да е реалност", обясни Максим Димитров.