България обяви 10 руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата, като им даде 72-часов срок да напуснат страната, съобщиха от Министерство на външните работи (МВнР).

Това става по предложение на компетентните власти на България, съгласувано с министър-председателя Кирил Петков.

Заместник-министърът на външните работи Васил Георгиев връчи в този смисъл съответната вербална нота на посланик Елеонора Митрофанова.

Съгласно информацията на компетентните власти, посочените служители на посолството на Руската федерация у нас са осъществявали на територията на България дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, уточняват от българското МВнР.

В началото на март България обяви други двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата, които напуснаха страната.

Елеонора Митрофанова определи решението на българското МВнР като "неприятелска стъпка" с аргумента, че българското външно министерство не е дало основание за решението си.

"Десет дипломати бяха обявени за персони нон грата, обичайната формулировка е "дейности, несъвместими с техния статут". Ние възприемаме това като изключително недружелюбен акт и си запазваме правото да предприемем ответни действия", каза посланикът на Москва в София пред ТАСС.

Агенцията припомня, че в началото на март България заведе наказателно дело за шпионаж срещу руски дипломат. Твърди се, че руснакът е използвал дипломатически имунитет за извършване на разузнавателни дейности, несъвместими с дипломатическите отношения. Министерството на външните работи на Руската федерация не получи доказателства от български колеги за действия, станали основание за експулсиране на руски дипломати. Министерството нарече решението морален натиск като част от безпрецедентна и нагла кампания за очерняване на Русия.