Двама руски дипломати са обявени за персона нон грата, а ноти са връчени на представител на посолството на Русия в 17 часа. Това съобщи на брифинг говорителят на МВнР Митко Димитров.

"Те са осъществявали нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическия им статут в България. Във връзка с това бе привикан посланикът у нас Елеонора Митрофанова, за да й бъдат връчени две ноти", обяви Димитров, като поясни, че Митрофанова отказала, защото не била в София. Вместо на нея нотите са връчени на Филип Воскресенски - дипломат от посолството.

"С първата нота се уведомява руската страна, че България обявява за персона нон грата двама дипломатически служители на руското посолство у нас. Те имат 48 часа, за да напуснат страната", отбеляза говорителят на МВнР и продължи:

"А с втората нота - че МВнР остро протестира срещу публикации на посолството на Руската федерация в информационното пространство през последните дни с обидни квалификации и внушения спрямо България и нейните съюзници. Тези послания са в пълно противоречие с многократното декларирани от самото посолство и неговото ръководство политика на уважение и сътрудничество с Република България".

Димитров каза още, че "използваният от посолството език е несъвместим с дипломатическата практика и обществените норми и представлява недвусмислена обида към Република България в качеството и на страна на акредитация".

"Настояваме посолството незабавно да премахне въпросните публикации и да поднесе извинения по съответния ред", подчерта говорителят на МВнР.

Малко по-рано информацията потвърди и външният министър Теодора Генчовска пред журналисти след участието си в блиц контрол в парламентарната комисия по външна политика.

"В 17 часа е връчена нота на представител на посолството на Русия за обявяване на двама руски дипломати за персона нон грата. Дипломатите ще трябва да напуснат страната до 48 часа", е заявила Генчовска.

До момента не са известни имената на двамата руски дипломати.

Часове по-късно Москва обяви, че ще предприеме ответни мерки и ще експулсира двама български дипломати, съобщи агенция ТАСС, като цитира руското посолство в София.