Очаква се българите в чужбина да гласуват на изборите на 14 ноември в 760 секции, разположени в 68 държави. Това съобщи председателят на работната група "Избори" в Министерството на външните работи Иван Кондов и постоянен секретар на МВнР пред медиите.  

В около 200 секции ще се гласува с машини, а прогнозата е, че може би ще се се гласува с 360 машини, посочи Кондов.

Има спад на подадените заявления, отчетоха от Външно министерство.

Като най-голямото предизвикателство във връзка с организацията на предстоящия вот в чужбина Кондов изтъкна провеждането на евентуален втори тур, ако има такъв.

Като много голяма трудност той отбеляза, че при увеличаването на изборните секции, ще трябва за много кратък период от време да бъдат изпратени отново в същите секции бюлетини и ги притеснява, че ЦИК обмисля варианта вместо нов софтуер във вече изпратените машини, да се изпратят нови машини оттук.

Иван Кондов отбеляза, че ако не получат бюлетините и машините до 16 ноември сутринта, не са сигурни, че ще могат да доставят навсякъде бюлетини и машини за гласуване на втори тур.

Предвид промените в Изборния кодекс и предвид факта, че вече имаме огромен брой секции в чужбина, нашето желание и виждане е, че може би е време да се помисли за преминаване към дистанционно гласуване по пощата, което да облекчи процеса, посочи Иван Кондов.

От Външно министерство обясниха още, че декларацията си гласоподавателят може да попълни и подпише и извън секционната комисия, защото законът не уточнява къде да бъде направено това.