Пет условия е поставила Австрия, за да пусне България и Румъния в Шенген. Това става ясно от анекс към решението на Съвета, с което двете държави бяха допуснати да се присъединят с морските и въздушните си граници от март. Анексът, който е всъщност споразумението между Австрия, България и Румъния, бе разпространен в социалните мрежи от румънския евродепутат Алин Митута.

Присъединяването по суша предстои да бъде обсъдено през 2024 г., но само ако Австрия прецени, че споразумението се изпълнява.

Ето какви са и подробностите за присъединяването, според официалните документи:

Вдигането на контролите на летищата и пристанищата ще бъде извършено на 31 март 2024 г. 

Австрия, Румъния и България са подписали декларация с 5 ангажимента, които включват:

  1. Засилен граничен контрол с Турция и Сърбия
  2. Мултифилтърни контроли по сухопътните граници между Румъния-Унгария и България-Румъния
  3. Бързото приемане на лицата, търсещи убежище, влизащи в Румъния или България
  4. Австрийски и европейски контролни служители на летищата, но и неочаквани проверки на австрийските летища
  5. Ангажиментът за обсъждане на функционирането на Шенген през 2024 г.

Важно: Да се обсъди през 2024 година дата за сухопътни граници въз основа на напредъка по 5-те елемента.

В потвърждение на написаното румънският евродепутат публикува официалните документи.

 

Междувременно от правителството излязоха с позиция относно появилите се информации за това, че България ще приеме 6000 сирийци и афганистанци като условие за вдигането на австрийското вето за Шенген.

"Фалшивата новина: България се е съгласила да приеме 6000 сирийци и афганистанци в сделка по нови условия на Австрия за вдигане на ветото за Шенген", пише в позицията на Министерския съвет, публикувана на фейсбук страницата на правителството.

"Успехът на България с присъединяването към Шенгенското пространство, първо по въздух и вода, дойде в среда на мащабна дезинформация от страни, които искат да отклонят държавата ни от европейския ѝ път и от високия стандарт на живот за хората у нас. Как? С обичайния метод да всяват страх и омраза чрез фалшиви новини", посочват от МС.

Оттам уточняват, че няма нови условия, свързани с броя на мигрантите от Сирия и Афганистан, които България ще регистрира като държава членка на Шенген. Страната ни ще продължи, както и досега, да прилага Регламента Дъблин, подписан преди повече от 10 години. 

"Ето какви са резултатите от спазването на регламента през 2023 година според данните на Държавна агенция за бежанците при Министерския съвет:

Заявените входящи трансфери от Австрия към България са 193, като реално осъществените от тях са 113.

Общо 55 от осъществените трансфери от Австрия към България са прехвърлени чрез организирани 11 чартърни полета.

Разпределението на прехвърлените лица през 2023 г. по националности е както следва: Сирия (69), Афганистан (24), Мароко (17), без гражданство (1), Иран (1), Турция (1)", посочват от Министерският съвет.

"Борбата с дезинформацията ще бъде важна задача на правителството тази година", уверяват още оттам.