Няма как представители на ПП и ДБ да присъстват в списъка "Магнитски" по една проста причина - "ние винаги сме отстоявали тезата за борба с корупцията по високите етажи на властта, укрепване на върховенството на правото и съдебна реформа", заяви бившият депутат от ДБ Атанас Славов по БНТ.

Партията очаква да стане първа политическа сила и като единствената голяма формация, която нямала представител сред списъка на санкционираните. ДБ и ПП подписаха споразумение за коалиция в петък.

"Както, когато управлявахме за кратките 7 месеца, така и в опозиция - парламентарна и извънпарламентарна. Това, което видяхме, че се случи в България с последните санкции по закона "Магнитски" е, че т.нар. "хартиена коалиция" от миналото Народно събрание еволюира към коалицията "Магнитски", констатира Славов.

"Ще видим дали тази коалиция ще има превес в следващия парламент, или ще успеем да постигнем нашата амбиция именно като коалиция ПП и ДБ да сме първа политическа сила и да поискаме мандат за управление на страната", отбеляза юристът от ДБ.

По думите му, в рамките на последните 3 години два пъти имаме санкции по закона "Магнитски" и срещу лицата, които са в този списък нямаме осъдителни присъди - това са политици, олигарси и това е "звучен шамар за българската прокуратура". 

По-рано от прокуратураха обаче отчетоха, че отдавна работят по разследвания, свързани с имената от списъка и те са добре известни за държавното обвинение, заяви заместникът на главния прокурор и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов.