Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов намекна, че коалицията може да последва примера на БСП и да не подкрепи първия мандат на ГЕРБ, който вчера получи от президента номинираната за премиер Мария Габриел. 

"Като наблюдавам ситуацията, особено от вчера, мандатът на г-жа Габриел отива към провал. Днес ПП-ДБ ще обсъдим задълбочено ситуацията, но не смятам, че можем да подкрепим първия мандат". Това заяви пред БНТ съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов.

"Макар и ГЕРБ да се опитват да предадат една брюкселка опаковка чрез образа на г-жа Габриел, всички знаем, че отзад седи г-н Борисов", коментира депутатът.

По думите му, ако се стигне до втори мандат, е възможно да има промени в проектокабинета на ПП-ДБ.

Според него към днешна дата всичко, което излиза покрай взрива до кортежа на главния прокурор, сочи за инсценировка, но въпросът е кой я е организирал. Атанасов изрази съмнения, че случаят ще се разследва задълбочено, с оглед на последните събития в следствието и прокуратурата.

"Те са се хванали гуша за гуша, заплашват се да се убиват, заявяват, че се страхуват едни други. Ние дадохме брифинг в парламента и заявихме че СГП, която наблюдава това разследване, би трябвало да го изземе от НСлС и да го възложи на други разследващи органи, които не са заинтересовани", отбеляза Атанасов.

След разказаното от Гешев и Сарафов не е ясно дали имаме независими следователи, коментира Атанасов, като допълни, че в България не е останала незасегната власт.

"Отстраняването на Гешев не решава проблемите на съдебната реформа. Нещата са прости, но решението е сложно. Главният прокурор разполага с неограничена кадрова власт върху всички подчинени. Това трябва да се реши и оттам нататък нещата ще придобият по-нормален вид", посочи депутатът от ПП-ДБ.

Не е работа на главния прокурор да разговаря с политици, но явно на него му идва отвътре да се занимава с политика, смята Атанас Атанасов.

"Знаете ли какво е общото между Бойко Борисов, Иван Гешев и Ясен Тодоров - и тримата са завършили прословутата школа в Симеоново. Не мога да слагам под общ знаменател - но там се изгражда манталитет и начин на мислене, че винаги се бориш с някакъв противник. Обучават ги на саботажна дейност", подчерта Атанасов.

Той заяви още, че не познава Иван Гешев и никога не е разговарял с него, а Бойко Борисов се опитва да разсейва огъня с коментарите си. По думите на Атанасов обстановката се е "взривила" след заявката на кандидата за премиер на ГЕРБ Мария Габриел за отстраняването на Гешев.

"Тогава г-н Гешев излезе да каже какво представлява нейният ментор. Гешев каза: "аз толкова години ви крих безобразията и след като се държите по този начин с мен, сега ще трябва да разследваме тези деяния". Не изключвам този ход, който беше предприет образно от ГЕРБ, да е с цел да бъде отнет един от основните приоритети на нашата коалиция - съдебната реформа", коментира той.