"Калин Стоянов е живял в секретна квартира и е бил свързан с Ники Митничаря", заяви съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов в "Денят започва", като цитира разпит от 2023 г по досъдебно производство на Стефчо Банков - брат на арестуваната шефка на митниците Петя Банкова.

"Беше публикуван разпит по досъдебно производство на Софийска градска прокуратура от 3 юли 2023 г. Разпитът е на бившия шеф на вътрешна сигурност на МВР Стефчо Банков - брат на задържаната Банкова. В този разпит той визира две досъдебни производства, които са образувани срещу неизвестен, но касаят вътрешния министър Калин Стоянов. Едното от тези досъдебни производства е за това, че той се е самонастанил в секретна квартира, което е абсолютно престъпление и някой трябва да го разследва това. И още едно досъдебно производство за свързаност на Калин Стоянов с Николай Филипов, т.нар. Ники Митничаря, с частната митница долу в Бургаския район. Вътре в това дело са фактите. Да вземе прокуратурата да покаже тези дела да ги видиме какви са. Случайно ли е това, че след разпита на Банков и цялата тази информация започва разработка на сестра му?", запита Атанасов.

И допълни: "Т.нар. афера е един измислен сюжет, който определям като многофункционално активно мероприятие, което трябва да изпълни няколко задачи. Една от важните задачи на тези, които го инициираха и организираха е да се отклони вниманието от аферата Нотариуса. Защото там има много тежки зависимости. Втората цел на организаторите е да дискредитират нашата коалиция предизборно - че ние сме организатори на контрабанда. Това са сценарии, които се разиграват. Председателят на ДАНС казва, че разработката е започнала преди повече от година. Само че към онзи момент нито главният секретар, нито шефът на митниците са заемали постовете си. Това е измислен сценарий за политическа употреба, всичко това е навързано с цел предизборно да бъдем дискредитирани. От вчера виждам една настървеност по отношение на Бойко Рашков, споменава се името на Асен Василев, пускат се слухове как някой от тях едва ли не ще бъде арестуван. Това е целият сюжет."

Любомир Янев от СДВР разследва убийството на Мартин Божанов - Нотариуса, разкри Атанасов и повдигна въпроса дали двамата имат роднинска връзка - "кум, сват и така нататък...".

Калин Стоянов за секретната квартира: Лесно проверимо е това кой, къде и кога е живял

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов коментира дали срещу него е имало образувано производство по повод твърденията на Атанас Атанасов от ПП-ДБ, че Калин Стоянов е живял в секретна квартира и е бил свързан с Ники Митничаря: "Нямам такава информация срещу мен да е имало образувано някакво производство, освен това, което стана обществено достояние в края на 2021 г., за което имах повдигнато обвинение, което после беше прекратено."

Стефан Банков е на ръководни позиции в дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР от 2015 година до юни 2021, когато е отстранен от поста директор от тогавашния служебен вътрешен министър Бойко Рашков. Според източници на "По света и у нас" в този период срещу Стоянов не е имало сигнали в дирекцията, оглавявана от Банков.

"Всичко е лесно проверимо за това кой, къде и кога е живял", допълни Стоянов.

На въпрос ще бъдат ли разпитани Бойко Рашков и Асен Василев по аферата с митниците вътрешният министър каза: "Нямам представа кой кога ще бъде разпитан". "За аферата с митниците очаквам разследването да стигне до край.", допълни той.

По повод медийни публикации той коментира: "Сестра имам, но тя е разведена от 2009 г. с въпросния човек. Оттогава до момента - 15 години нито аз, нито членове на моето семейство поддържаме контакт с него. Не знам къде работи, какво прави, къде живее. МВР няма нищо общо в обвиненията за провокация спрямо Димитър Стоянов, законът е за всички". Това заяви служебният министър на вътрешните работи след ареста на разследващия журналист Димитър Стоянов, който заплаши с оръжие мъж след спречкване на улицата, който по-късно се оказа служител на НАП.

От сайта "Бърд" смятат, че арестът е свързан с разследване за бившия зет на силовия министър, който се е представял за данъчен, за да рекетира търговец. По случая обаче няма развръзка. "Не зная къде е работи, какво прави и къде живее и това не е моя работа", заяви Калин Стоянов по адрес на екссъпруга на своята сестра.