Изборът на фирма за доставка на машини за гласуване на изборите за Европейски парламент е обжалван пред Върховния административен съд. Жалбата е подадена от отстранената от състезанието фирма "Български машини за гласуване" ЕООД, предаде bTV. Те оспорват избора на "Сиела - Норма" като доставчик.

Делото е насрочено за 30 април. Очаква се ВАС да се произнесе в същия ден.

Машинно гласуване по закон трябва да се проведе в 3000 секции.

Спазени са всички изисквания както на Закона за обществените поръчки, така и нашите решения с приетите технически спецификации и условия за машинното гласуване. Не би следвало нашето решение да бъде отменено, т.е., то е законосъобразно. Това каза пред БНР говорителят на ЦИК Александър Андреев (на снимката) във връзка с жалбата.

Все пак нека оставим преценката на съда - да реши дали всичко е спазено като процедура или не, добави той.

Жалбата е подадена в ЦИК, като още вчера е изпратена към Върховния административен съд, стана ясно от думите му.

Надявам се, че максимално бързо ще бъде разгледано делото, каза Андреев. Към 30 април договорът все още няма да е подписан, каза Андреев и израз увереност в процедурата. Все пак поясни, че чак след като ВАС даде своето становище, тогава може да се сключи договорът. Според него това няма да повлияе на срока за доставяне на машините.

Андреев отбеляза, че нито при използването на машинно гласуване, нито при обработката на резултатите от хартиените бюлетини има предаване на данни по интернет. Отчитането на резултатите и целият изборен процес не са подложени на влиянието на интернет средата и възможността от евентуални намеси, категоричен е той.