Позицията е гласувана с кворум на заседание на ПГ на "Обединени патриоти", като депутатите от НФСБ са излезли от стаята, съобщиха депутати от патриотичната коалиция.

Обидните квалификации са отправени от Валери Симеонов по време на негово участие в ефира на БНТ.

Сутринта пред националната телевизия Симеонов нарече руския патриарх "второразрядно ченге и хитрец, известен като „цигарения митрополит на Русия”.

На отпътуване от България Патриах Кирил смъмри българските власти и каза, че си тръгва огорчен. Патриархът бе обиден, че подвигът на руските воини бе сложен редом до воините от Финландия, Полша, Украйна Латвия и други държави. Той припомни, че всички тези народи тогава са били част от Руската империя, която е воювала срещу Турция и техните воини са били част от руската армия.

Това не е първата конфронтация в коалицията "Обединени патриоти". Те имаха разногласия по Инстанбулската конвенция, разходите за отбрана, приватизация, концесии и др.

"Атака" и ВМРО определят като недопустим подобен език към Негово светейшество патриарха на Руската православна църква Кирил.
От НФСБ застанаха зад думите на Валери Симеонов.

"Настояваме вицепремиерът Валери Симеонов, който е квота на Коалиция "Обединени патриоти" в българското правителство да поднесе извинение на руския патриарх за нанесените обиди", се казва в позицията на ПГ на "Обединени патриоти", подписана от нейния председател Волен Сидеров.

"Този текст преди малко беше гласуван на заседание на ПГ на "Обединени патриоти" и с необходимото мнозинство беше приет", коментира пред журналисти секретарят на групата и заместник-председател на "Атака" Десислав Чуколов.

Има правилник за дейността на ПГ на "Обединени патриоти", където ясно е регламентирано как се взимат решенията, уточни той. Чуколов не вижда защо това решение да доведе до напрежение в групата.

Заместник-председателят на ПГ на "Обединени патриоти" Валентин Касабов, който е и зам.-председател на НФСБ, обясни, че това не е становище на цялата група. Това са безумни неща, за всяко нещо трябва да се извиняваме ли, попита той. Казаното от Валери Симеонов е негова позиция, аз лично по същия начин мисля, каза Касабов.

Според него по същия начин мислят и колегите му от НФСБ. Ако продължат с тези декларации, нещата стават лоши, коментира Касабов относно приетата позиция. По думите му всяко нещо, което ражда конфронтация, не е добро.

Юлиан Ангелов от ВМРО обясни, че колегите от НФСБ са излезли от стаята, но е имало кворум и се е гласувало от името на ПГ, че се разграничават от това изказване на Валери Симеонов.

Колегите от НФСБ са в правото си да реагират, все пак са отделна партия, никой не може да им наложи на тях решение, но смятаме, че все пак трябва да има определено съобразяване в говоренето по определени теми, не можем да носим отговорност за изказванията на някои хора, за личното им мнение, добави той.

Според Ангелов за момента не е застрашено единството на групата, но зависи какви ще бъдат действията оттук насетне.