Асен Василев също като Христо Иванов заподозря връзка между акцията на прокуратурата и службите, и връчването на третия мандат. Той прогнозира, че разследваните по "Нексо" ще осъдят страната ни, а според него нямало престъпление, ако държавният бюджет не е ощетен, а става дума за частно-правен спор.

За връзката между избрания момент - точно преди президентът да връчи третия мандат, за който се спряга най-вече името на ДБ, Василев препоръча да се пита прокуратурата. 

"ГЕРБ винаги могат да намерят причина да не подкрепят кабинет, а основната причина ще е, за да няма съдебна реформа. Причината явно е "Нексо" или каквото са измислили като скандал на седмицата", заключи съпредседателят на ПП в интервю по Дарик радио.

Според него избраният момент не е случаен, но този въпрос трябва да бъде зададен на прокуратурата.

"Другият въпрос към прокуратурата е защо не се правят процесуално-следствени действия пред съда, а чухме пресконференция. Голяма медийна димка се пусна, аз силно се съмнявам, че в съда нещо ще бъде доказано", заяви Асен Василев.

И прогнозира, че четиримата обвиняеми и останалите разследвани лица после ще осъдят страната ни.

"Крайният ефект от тези действия, това, което ще се случи, е най-вероятно България да бъде осъдена от тези лица, на които им е увреден интересът, които прокуратурата напада, и да трябва да плащаме от бюджета обезщетения", прогнозира Василев.

Той все пак уточни, че ПП не са получавали дарения от служители на "Нексо" - нещо, за което от ДБ си признаха.

"Имахме над 5-6000 човека, които са давали дарения, всичко е публично и се предава към Сметна палата. Проверихме - нямаме дарения, получавани от "Нексо", каза Василев. 

В отговор на въпроса как да се ориентират хората за мащаба на аферата и вредите за държавата, Василев заключи, че за това се съди, ако има нанесени щети на отделен човек и върху държавния бюджет.

"Има два въпроса - ощетен ли е държавният бюджет и публичните финанси, ако не е, оттам нататък е частно-правен спор, по който прокуратурата трябва да си свърши работата, ако някой е ощетил някакви други хора", смята Асен Василев.

Преди ден прокуратурата обяви, че четирима души са с повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група с цел пране на пари, данъчни измами, компютърни престъпления и извършване на банкова дейност без лиценз.

Операцията е международна, тъй като става въпрос за криптоизмами и щети за близо 100 милиарда долара по целия свят.  Стана ясно, че групата "Нексо" е разследвана в САЩ от повече от една година, а неофициална информация овърза настоящ и бивш депутат от ПП с разследваната фирма.

Настимир Ананиев от ПП и Александър Ракшиев, бивш народен представител от същата партия, официално отрекоха да са вършили нарушения. По непотвърдена информация един от съдружниците в "Нексо" е бившият съпартиец на Ананиев от времето на ДБГ и РБ - Антони Тренчев. Ананиев отрече двамата да са съдружници и се закани да съди Слави Трифонов и всеки, който урони репутацията му.