Бившият служебен финансов министър Асен Василев заяви, че му трябват още няколко дни, за да обяви как ще се включи в политиката. Това стана при предаването на властта на неговия наследник Валери Белчев. 

"Поне още 2-3 дни двамата с Кирил Петков трябва да помислим как да се включим в политическия живот", каза Асен Василев. 

"Най-важното за следващия парламент е да се сглоби мнозинство, което да може да управлява", категоричен бе той. И добави, че чисто икономически, това, което е видял за последните четири месеца е, че България не е бедна държава, а е крадена държава. 

Междувременно, в Министерството на икономиката, Кирил Петков категорично заяви, че влиза в политиката, заедно с Василев. Той пък заяви, че до следващите предсрочни избори на 14 ноември, нова партия няма как да се направи. Това, че няма как да се направи партия за такъв кратък период до изборите 14 ноември потвърди и Асен Василев. 

Четири месеца по-късно оставяме хазната в по-добро състояние и бюджет, за да могат хората и бизнесът да се чувстват по-спокойни. Радвам се, че Валери Белчев поема министерството и му пожелавам успех, каза Асен Василев. За следващите една - две години трябва да се спрат течовете, е на мнение бившият служебен министър на финансите. 

Според Асен Василев България "де факто" е приела еврото, инфлацията в страната в голяма степен е "внос" и от тази гледна точка, кога ще сменим лева с евро е технически въпрос. "Според мен трябва да се проведе по-широк обществен дебат. Трябва да намерим нов механизъм за усмирителна риза, за да не влезем в дългова спирала. Това може и да стане до 2024 година", добави Асен Василев.

"Валутният борд ограничава популизма в парламента. Приемайки еврото тази усмирителна риза изчезва и това е много опасно. Затова е нужен дебат и консенсус в обществото, за да се намери нова усмирителна риза на политиците", каза Асен Василев.

Вероятността да работим в началото на следващата година с настоящите параметри на бюджета, тоест всеки месец една дванайсета част от годишния бюджет, е голяма. За тази цел дълговите лимити на бюджета са достатъчни - затова трябва да сме спокойни за публичните финанси, каза Асен Василев. Освен това плащанията по дълга са през март догодина, каза досегашният финансов министър.

Снимка: БТА

Изказвам възхищение от темпа на работа на Асен Василев."Чувствам се така, че все едно трябва да хвана бърз влак в движение", каза пред журналисти новият министър на финансите Валери Белчев.

Министерството е преживяло много, уверен съм във възможностите на хората тук и нямам притеснения, че всички предизвикателства могат да бъдат посрещнати и преодолени, каза новият финансов министър.

В министерството ще направим всичко, което се очаква от нас, за да дадем основа за работата на едно бъдещо редовно правителство. Имам комфорта да работя с хора, които знаят как се прави бюджет - това е тежко занятие, за съжаление и или радост, темпото трябва да се запази и няма съмнение, че ще се справим, каза Белчев и уточни, че точни сметки за бъдещия бюджет ще има по-късно. 

Засега нямаме планове за нов дълг на международните пазари, не се очертава да има и резки персонални промени в екипа на министерството, каза Валери Белчев.