Асен Василев, съпредседател на "Продължаваме промяната", депутат от ПП-ДБ, призова ГЕРБ в оставащите дни на това Народно събрание да се приемат законите по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

Там има три антикорупционни закона и е крайно време Бойко Борисов да "спре да се крие зад храстите и да излезе и да каже като мъж - тези закони ни притесняват, притесняваме се, че като се приемат, ще ни хванат за корупция, или да каже, че ние сме наистина за европейско развитие за България и ще приемем тези закони и ще отпушим парите за апаратите в болниците, за бързите влакове, хеликоптерите, кабинетите по училищата и най-накрая тези 12 милиарда, които България очаква от Европа да дойдат", обясни Асен Василев пред медиите в парламента, цитиран от БТА.

А не ГЕРБ да ги блокират, защото ГЕРБ се страхуват и се крият по "всякякви храсти, села и паланки", добави бившият финансов министър.

На 24 април 2024 г. ПП-ДБ заявиха, че ГЕРБ и ДПС блокират в Народното събрание (тогава 49-то) от октомври 2023 година (48-мо НС) насам четири законодателни мерки, което поставят под риск получаването на 1,3 милиарда лева по второто плащане от ПВУ, одобрен от ЕК на 21 ноември 2023 г. Докато България не получи второто плащане, не може да поиска и останалите 9 милиарда безвъзмезден ресурс по Плана.

Кои са споменатите четири мерки:

  • Законът за личния фалит - приет е на първо четене в НС на 15 юни 2023 г., и престоява в Комисията по правни въпроси (председателствана и през 49-то и 50-то НС от представител на ГЕРБ). "... за да няма вечни длъжници, за да не може частните съдебни изпълнители да тормозят длъжниците безкрайно", каза Василев.
  • Правилата за работа на Номинационната комисия за избор на членове на КПК - блокирани в Комисия по превенция и противодействие на корупцията с председател (при 49-то НС) Рая Назарян, ГЕРБ - сега председател на 50-то Народно събрание. Правилата са одобрени от Европейската комисия, по думите на Василев.
  • Закон за защита на сигналоподателите. ПП-ДБ отбелязват, че проектозаконът е бил променен от ГЕРБ по начин, който не е приемлив за Европейската комисия, защото изключва разглеждането на сигнали, подадени преди 2021 г. (сигналоподаделят тогава не би имал защита). Този законопроект също престоява в Комисията по правни въпроси вече при два състава на Народното събрание, респективно на комисията.
  • Пътната карта за климатична неутралност.

На същата дата (24 април) Комисията по енергетика прие актуализираната и предложена от Министерския съвет Пътна карта за климатична неутралност и я предложи за гласуване от Народното събрание. 

Всичко това седи между нас и второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, подчерта днес Асен Василев - имайки предвид трите мерки (без последната).

Ако не направим второто плащане, всички останали плащания висят и от общо 12 млрд. лв. до момента сме получили два, добави бившият финансов министър.

На 24 юни служебният министър на финансите и служебен вицепремиер Людмила Петкова каза по време на изслушване в парламента, че България ще изгуби част от средствата по второто плащане от 653 милиона евро по ПВУ, ако до 6 месеца не бъдат приети закона за личния фалит и не бъдат направени реформите в правосъдие и енергетика. 

"За да получим второто плащане по ПВУ трябва да приемем още четири закона. Имаме шест месеца срок от Европейската комисия (EК) да го направим", заяви тогава Людмила Петкова пред депутатите. 

Има риск от намаляване на размера на заявените средства заради ключови реформи в правосъдие и енергетика, за които ЕК не приема декларираното изпълнение като задоволително, каза още Людмила Петкова без да уточни какво може да е това намаляване.

Вицепремиерът обаче отбеляза, че законопроектите, които бяха внесени в 49-то Народно събрание са архивирани и сега трябва да бъдат внесени отново за разглеждане.

Борисов да спре да мота топката и да излезе и да каже - не ми отърва това законодателство, съгласен съм България да загуби 10 млрд лв., или - мотам законодателството, защото си имам някакви причини, или най-накрая тези закони да тръгнат, поиска представителят на ПП. По думите му всички ключови комисии, през които това законодателство трябва да мине, са на ГЕРБ. Да видим делата, преди да говорим за каквото и да е друго, завърши изявлението си Асен Василев.

България подаде искане за второто плащане по ПВУ на 23 октомври 2023 г.