"Работим заедно с ДБ доста активно, така че да се случи обединение, каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев пред журналисти в Народното събрание.

И добави, че това обединение няма да е "само с тях - с всички други партии и граждански организации, с които имаме обща визия за България". Целта била как България да стане една съвременна европейска държава, "в която всички ние искаме и се гордеем да живеем.

Василев направи уговорката, че си представя това обединение с ДБ, стъпило на "предварително подписано коалиционно споразумение".

"Няма още нищо финализирано в преговорите за коалиция между ПП и ДБ за явяване на предсрочния вот", заяви по-рано в кулоарите на парламента и съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

"Целта в момента е, посочи той, в рамките на преговорите по най-прагматичен начин да видим възможно ли е да направим конструкция, която да отговори на въпроса как ще се управлява страната, как ще се реформира", каза той и обяви, че трябва да се сложи край на изскачащата от храста "полупрезидентска република". Иванов заключи, че на президента му харесало "да си връчва мандатите".

Според Асен Василев целта не била ГЕРБ да са втори, а да се осъществи нов начин на правене на политика.

"Аз мисля, че малко по малко българското общество узрява за нов начин за правене на политика и затова накъде искаме да вървим. Мисля, че много ясно се видя, че има две алтернативни визии за това как България трябва да изглежда. Едната визия е, че всичко, което се е случвало досега е горе-долу добре и това е, което можем. Другата визия е, че можем много по-добре, България може да заеме много по-достойно място в ЕС, да задава тонът какво се случва и наистина да се интегрира, така че животът на българските граждани да стане много по-добър", смята Асен Василев.

Попитан дали са склонни да подкрепят заедно с "Възраждане" и "БСП за България" жалба до Конституционния съд по казуса с АЕЦ "Козлодуй", Василев каза, че трябва да видят какви са им мотивите.

"Аз смятам, че е изключително грешно да се избира конкретен производител и конкретен тип реактор", добави той по повод сделката с "Уестингхаус" за нови ядрени мощности.

Според него е трябвало да се подходи по различен начин. По-рано Борислав Гуцанов от БСП призова и "Продължаваме промяната" да се включат в подписката за сезиране на Конституционния съд.