"Докато съм министър на финансите, няма да участвам в никакви видове политически проекти, след това ще помисля какво точно искам да правя. Ще видя дали има хора и съмишленици, с които можем да направим нещо, което да помогне на България. Бъдете сигурни, че ще ви се обадим, ако решим да правим нещо, свързано с политика. Единственият ми фокус сега е да мине актуализацията на бюджета и да оставим държавата със стабилни финанси". Това заяви пред БНР служебният министър на финансите Асен Василев.

Той подчерта, че не знае дали следващото служебно правителство, което предстои президентът да назначи, ще бъде в същия състав или ще бъде променен:

"Не са водени разговори с мен за това", каза той.

Актуализацията на бюджета покрива умерените искания

Василев коментира предстоящата актуализация на бюджета, като, по думите му, тя покрива умерените искания. Той уточни, че според актуализирана прогноза на приходите от юли и август се очакват с 200 млн. лева допълнително приходи над бюджетната рамка, която е представена на парламента:

"Би трябвало средствата да стигнат, за да се удовлетворят исканията на различните групи, но това е въпрос на преценка на парламентарната бюджетна комисия".

Във връзка с увеличението на минималната пенсия на 370 лева финансовият министър заяви, че необходимите средства няма да затруднят изпълнението на бюджета: "Би трябвало да може да се побере в параметрите на бюджета, без да се налага вземане на допълнителен дълг или увеличаване на дефицита".

Социалната добавка "бедност" остава - уточни министър Василев и посочи, че когато догодина линията на бедност се вдигне на 413 лева, тази добавка ще разшири обхвата си и така всички пенсионери ще бъдат компенсирани до линията на бедност, за да няма пенсионери в бедност.

"Ако не мине актуализацията на бюджета, държавата ще бъде в една много тежка ситуация, но не защото няма средства, а защото няма да имаме право да ги похарчим, така че те да могат да стигнат до бизнеса, до системите на отбраната и на МВР, здравеопазването, а няма да има и това увеличение на пенсиите, както и допълнителните 50 лева няма да ги има".