В Министерството на здравеопазването обсъждахме да наложим пълна забрана за износ на медикаменти от България, но не е законосъобразно, тъй като европейските конвенции са такива, че такава забрана може да се налага само при извънредна епидемична обстановка. Това коментира при посещение в Многопрофилната болница за активно лечение "Св. Петка" във Видин служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

Той информира още, че проблемът е в 25 страни от Европейския съюз. "Ако всяка страна наложи такава забрана, ще се получи още по-голям недостиг, затова се обръщаме към Европейската комисия за съвместни действия и да координираме с другите европейски държави", отбеляза здравният министър.

Асен Меджидиев съобщи, че вече има информация, че определени фирми ще осигурят още в понеделник доставка на антибиотици. Най-осезателен в момента е недостигът на антибиотици, антипиретици, диабетни и антихипертензивни медикаменти, уточни той.

"Ние активизирахме нашите производители да компенсират. Отделно, проведох разговори с Асоциацията на паралелните вносители и имам информация, че повечето медикаменти са договорени за началото на другата седмица", обясни Меджидиев.

Министерството на здравеопазването е направило организация така, че да влязат допълнителни количества за зареждане на аптеките. "Проверяваме всички наличности по складовите ни бази при търговците на едро и това какви заяви има постъпили от аптеките", подчерта той.

"Искам да видя в аптеките, където има липси, дали са заведени искания към търговците на едро за конкретните медикаменти. Съответно - ако търговците ги имат на складовете, дали изпълняват исканията на аптеките. В обратния вариант ще се наложат много тежки санкции. Ако хванем такъв търговец - директно отнемане на лиценз", предупреди министърът.

Здравният министър уточни, че от болниците няма информация за конкретна липса, която да е притеснителна. Той подчерта, че контролът е засилен максимално, а като крайна мярка ще се прилагат тежки санкции.

Меджидиев призова да не започва презапасяване с антибиотици. "Това е абсолютно абсурдно. Същото беше и по време на COVID кризата. Бъдете коректни, обръщайте се към лекарите. Когато нещо липсва - да бъде потърсено в друга аптека или да се използва заместител", апелира Меджидиев.