Препълнени детски отделения в столицата. Без свободни места е и отделението по педиатрия в Многопрофилната болница в Гоце Делчев, където всеки ден приемат деца с вирусни инфекции. За да се справят с натоварването, лекарите призовават да се обяви грипна епидемия в област Благоевград, предава БНТ.

Оказва се, че основната причина е познатият вече респираторно-синцитиален вирус, но грипът, който се среща все по-често, също усложнява ситуацията. В повечето детски отделения и клиники в столицата положението е тревожно. Някои от тях са препълнени, в други има няколко свободни места, но ситуацията е динамична.

За лекарите в "Пирогов", където всички легла са заети, тази година е сравнително по-тежка с миналата. В клиниката по педиатрия в болница "Лозенец" също няма свободни места. В общинските болници в столицата около половината от леглата са заети. И макар ситуацията в "Александровска" болница да се е успокоила малко през последните два дни, все още натоварването там е голямо.

Свободни легла в педиатричното отделение в "Пирогов" няма. Ако едно се освободи, до час се заема от друго дете в нужда.

"Приемаме само най-тежките. Тези, в един момент бяхме, които трябва да се поставят на кислород. А най-тежки са най-малките", заяви доц. Ирен Цочева, началник на отделение по педиатрия в УМБАЛСМ "Пирогов".

Ситуацията е изключително напрегната вече месец.

"В момента се намираме в състояние на една тройна епидемия - респираторно-синцитиален вирус, грипен вирус и ковидът, който продължава да си циркулира", отбеляза доц. Цочева.

Не изглежда по-различно положението в "Александровска" болница. Детската клиника е препълнена.

"Идват с оплаквания от рязко повишаване на температурата, кашлица, хрема, отпадналост, тази температура често продължава 2-3 дни и реално те се притесняват от високите стойности на температурата над 39 градуса в някои случаи", каза Яна Андонова, лекар в клиника по педиатрия.

На лекарите в "Александровска" понякога им се налага да насочват децата към други болници.

За да понесат натоварването и за да не връщат пациенти, лекарите в Многопрофилната болница в Гоце Делчев преобразуват отделения. В детското отделение няма нито едно свободно легло от Нова година.

От Центъра по заразни и паразитни болести доказват все повече грипни щамове. Увеличава се и броят на децата с респираторно-синцитиален вирус.

"Протича тежко и има капацитет за сериозни усложнения. Той засяга предимно долните дихателни пътища, бронхите, бронхеолита, т.е. най-малките разклонения на бронхите и всъщност може да доведе бързо дори до дихателна недостатъчност", заяви проф. Ива Христова.

А обстановката с разпространението на COVID-19 към момента e спокойна.

Липсват животоспасяващи лекарства и антибиотици за деца и възрастни

Междувременно и председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов обяви пред bTV, че "над 300 животоспасяващи лекарства липсват в аптечната мрежа. Не става дума само за антибиотици, това прави впечатление, защото е сезонът на грипа".

Той обясни, че само една трета от животоспасяващите медикаменти могат да се заменят с нещо друго.

По думите му що се касае антибиотиците не само износът е причината за проблема, а увеличеното търсене. Чисто логистични и производствени причини също са намесени.

"Износът на лекарства е законен, но първо трябва да се задоволи българският пазар. Търговците обаче не го правят", каза Костов. Той обясни, че контролният орган е Изпълнителната агенция по лекарствата. Освен това инструментът, който е създаден, за да се контролира износът, трябва да се промени.

Костов добави, че има създаден експертен съвет, който работи по промяната на механизма на износа на лекарства от месец.

"В сравнение с всички околни държави, които нямат тази система, ние я имаме. Просто тя трябва да се използва и трябва да се направи така, че да не се заобикаля. Най-много се изнасят именно тези 300 лекарства. Това са много скъпи медикаменти. Те са обикновено на иновативните компании, големи компании", обясни председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Той добави, че не се знае кога ще ги има отново у нас, защото някои дори липсват от години не от месеци.

Липсват и масови антибиотици за деца и възрастни. За това алармират фармацевти и собственици на аптеки. 45 медикамента не могат да бъдат намерени в аптечната мрежа.

Едни от най-предписваните антибиотици нямат заместители, а медикаментите не са забранени за препродажба извън България. Около 4000 опаковки от пулмикорт и вентолин стигнаха извънредно до 3300 аптеки, което означава по опаковка и половина.

Освен в София, и в по-малките градове пациентите трудно намират лекарства. Има двойно повишение на купуването на антибиотици за деца през декември 2022 г. в сравнение с 2021 г. и 10 пъти повече спрямо 2020-а, когато се търсеха лекарства за COVID инфекцията.

В социалните мрежи майки масово търсят и двете лекарства. В аптека в Ямбол от месеци няма вентолин и пулмикорт. В системата следят къде в града има единични бройки и изпращат там най-спешните клиенти. Трудно се намират и противогрипни препарати, казват аптекари.

От здравното министерство готвят законодателни промени, с които се търси решение на проблема. "Липсват в складовете, няма. Нито пулмикорт, нито вентолин. Хората търсят, защото има много болни деца, които имат нужда, има деца, които непрекъснато трябва да са на пумикорт", заяви Йонка Христова, която е фармацевт, цитирана от bTV.

От бранша призоват за по-засилен контрол от Агенцията по лекарствата към фирмите доставчици. У нас бяха внесени извънредно инсулин, вентолин и пулмикорт, които за дни свършиха.

През следващите месеци от януари до март здравното министерство планира по-големи доставки на лекарствата.

Гърция с писмо до ЕК заради недостига на лекарства

Гpъцĸият миниcтъp нa здpaвeoпaзвaнeтo Taнoc Πлeвpиc пpизoвa в пиcмo Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия (EK) дa yвeличи пpoизвoдcтвoтo нa лeĸapcтвa във вpъзĸa c нeдocтигa им в Гъpция и дpyги cтpaни oт EC. Toвa cъoбщи гpъцĸият вecтниĸ Рrоtоthеmа, ĸoйтo пyблиĸyвa пиcмoтo нa миниcтъpa дo eвpoĸoмиcapя пo въпpocитe нa здpaвeoпaзвaнeтo Cтeлa Kиpиaĸидy, предава Money.bg.

Kaĸтo пишe издaниeтo, в пиcмoтo дo eвpoĸoмиcapя ce cъдъpжa мoлбa зa цeнтpaлизиpaнo peшeниe нa нивo EC нa пpoблeмa c нeдocтигa нa лeĸapcтвa, пpeд ĸoйтo ca изпpaвeни вcичĸи cтpaни oт EC. Mиниcтъpът, пo-ĸoнĸpeтнo, oтбeлязвa в пиcмoтo cи дo EK, чe "нaпocлeдъĸ пpoблeмът c нeдocтaтъчнaтa нaличнocт нa ĸoнĸpeтни лeĸapcтвa в EC ĸaтo цялo, нeпpeĸъcнaтo ce изocтpя".

"Cтpaнитe члeнĸи ce oпитвaт дa peшaт тoзи пpoблeм чpeз вътpeшни пpoцeдypи, нo зa цeлтa e нeoбxoдимo пpoвeждaнeтo нa цeнтpaлизиpaнa пoлитиĸa нa нивo цeлия EC", пoдчepтaвa гpъцĸият миниcтъpът.