Бившият македонски външен и вътрешен министър проф. Любомир Фръчковски заяви пред БНР, че е напълно очаквано да има емоционални реакции по отношение на работата на комисията по историческите въпроси между България и Македония.

Сред реагиралите на последното заседание на смесената комисия в София, на което стана спор за цар Самуил, беше евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев. Той участва в продължение по темата пред БНР, отговаряйки на въпроса дали имаме правни основания за претенции на това, че македонците не признават цар Самуил за българин и не е ли договорът за приятелство твърде неясен в изискванията към македонците.

"За мен е ясен. В него е записано, че тази комисия трябва да работи не върху техните тълкувания, както искат от македонска страна да ни кажат, че трябва да тълкуваме оригиналните документи, а базирана на автентичните от съответната епоха документи. Това е записано в самия договор. Това изречение го има в договора", каза Андрей Ковачев.

"Поне да се обединим около това, че има такива документи, факти, документи, архиви, артефакти от съответната епоха, които казват това", добави той в интервю за предаването "Събота 150".

Той каза, че подкрепя правото на самоопределяне: "Когато имаме жив човек, който се самоопределя като какъвто желае, това е негово основно човешко право. Обратно на това, което някои твърдят в Македония, че отричаме тяхното право на самоопределяне".

В отговор на въпрос не е ли неподходящо точно в този момент да критикуваме Зоран Заев, когато Република Македония се намира насред деликатен процес на утвърждаване на конституционните промени заради договора с Гърция за новото име той отговори: "Г-н Заев трябва да бъде внимателен тогава, когато е толкова деликатен моментът за тях - какво той говори и къде иска да разпространява македонския език например, защото все пак имаше и конкретен повод за реакцията".

Андрей Ковачев коментира и дали е реалистично да очакваме, че Македония ще влезе в ЕС през 2025 г.

"Много труден въпрос е как ще се развие самия ЕС, какви ще са настроенията в самия ЕС - виждате, че има доста сериозно блокиране на всякакви идеи за разширяване... по отношение на визите за Косово обещахме, ако изпълнят определени изисквания да нямат визи - не се случи, а ние сме изпълнили от седем години изискванията за Шенген - не се случва", каза Андрей Ковачев.