Анастасия Мозер, почетен председател на партия Обединени земеделци, определи като "много интересна" политическата обстановка у нас по време на изборите за Европейски парламент.

"Общо взето, съм доволна от резултатите от евроизборите. Жалко е, че имаше ниска избирателна активност. След като хората са се борили и извоювали правото на глас, е нелогично да не го упражнят, а после да се оплакват. Защото в нашето демократично време и със своя вот можеш да кажеш мнението си по много въпроси. Хората не го правят винаги, но това си е тяхна отговорност", отбеляза по БНР Мозер.

Почетният председател на партия Обединени земеделци изтъкна, че кандидатите на ГЕРБ са заслужили доверие и даде за пример Андрей Ковачев, един от най-активните в ЕП, и Мария Габриел. Тя съжали, че демократичната общност е представена единствено от ГЕРБ, а другите партии и организации, с изключение на Радан Кънев, не са успели.

Мозер изрази надежда, че сътрудничеството между демократичните партии ще продължи и на местните избори, за да има по-добри резултати:

"Ние само подкрепихме ГЕРБ на тези избори, не сме подписвали споразумение, то идеята е да продължи това сътрудничеството. Те самите изразиха желание сътрудничеството да продължи, защото виждате, че положението не е много лесно, има сътресения навсякъде. Пак ще кажа, че демокрацията значи да привличаш, а не да отблъскваш. Аз се надявам, че политическите личности у нас ще разберат това, за да няма нелогични коалиции, които заплашват да се разпаднат", коментира Мозер.

Във връзка с оставката на Цветан Цветанов от ГЕРБ, Мозер каза, че не обича да се месят в работата на тяхната организация и за това и тя не обичам да се меся във вътрешните работи на чужди партии. "Това са проблеми, които те трябва да си решат. Те изглежда, че вземат някои мерки в тази посока, защото това, което може да компрометира демокрацията, е корупцията", подчерта Мозер.

"Ние винаги сме имали участие в местната власт и се надяваме и на кметове", изрази надежда почетният лидер на Обединени земеделци.

Мозер оцени като "безпринципна коалиция" сегашната управляваща коалиция между ГЕРБ и Обединени патриоти, но подчерта, че от ГЕРБ не са имали особена алтернатива за съставянето на правителство заради липсата на пълно мнозинство.

Относно предложението партийната субсидия да бъде 1 лев за действителен глас, Мозер смята, че се е отишло до другата крайност и че има известен популизъм в това, но смята, че тепърва предстои на гласуване.