Камарата на представителите на САЩ гласува днес да се даде на федералния окръг Колумбия, тоест - столицата Вашингтон, статут на 51-ви щат в страната, предаде Ройтерс.

Мярката, приета с 216 гласа "за" срещу 208 гласа "против", ще отиде за разглеждане в Сената, където ще се натъкне на остра съпротива от страна републиканците.

Това е втори опит за по-малко от година на долната камара на Конгреса да прокара това решение. В днешното гласуване в Камарата, където демократите имат мнозинство, републиканците се обявиха против мярката.

Населението на Вашингтон, окръг Колумбия, гласува масово за Демократическата партия. Ако стане щат, вероятно ще излъчи двама сенатори демократи и ще бъде нарушен балансът в Сената, където сега двете партии имат по 50 представители.

Демократите, които от десетилетия се борят за трансформирането на федералната столица в самостоятелен щат, сега се надяват да се възползват от победата на демократа Джо Байдън на президентските избори през ноември м.г. За последен път към САЩ са били причислявани нови щати през 1959 г. - Аляска и Хавай.