Поправката в Закона за устройство на територията (ЗУТ) няма ретроактивни действия и няма отношение към обекта на фирма "Артекс". Това коментира депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, който е бил един от вносителите на измененията, приети от предишното Народно събрание в края на януари 2017 г. 

"Законопроектът, който сме внесли с колегите, касае обекти от първа и втора категория - най-големите обекти, на които сме дали толеранс, вместо за пет години да бъдат завършение за десет", обясни Ненков.

Той отбеляза, че са дали този толеранс по чисто обективни причини, тъй като в практиката се показало, че поради обжалвания, административни процедури, оценка на въздействието върху околната среда, тези обекти се бавят с години. 

Поправката "Артекс" ми звучи по-скоро подвеждащо, смята Ненков. Според него фирмата не се е възползвала от поправката, защото законът няма ретроактивно действие. В закона никъде не е описано, че важи със задна дата, посочи Ненков.

"Какво се е случило след това, как е продължил техният обект, трябва да питате други институции", добави Ненков. "Законопроектът няма отношение към техния казус и към техния обект", смята той.

Коментарите тръгнаха от информация, че компанията "Артекс" от която висши представители на властта са си купили жилища, са построили друга емблематична сграда 34-етажната сграда "Златен век" в столичния квартал "Лозенец". По сигнал на инициативен комитет "Лозенец" строителството й е незаконно, защото срокът за валидност на разрешението за строеж е бил изтекъл. Разрешението е издадено още през2007 г., като по закон важи 5 години и може еднократно да се поднови за още 5. Подновяването е станало факт на 19 ноември 2012 г. и документът би следвало да е с изтекъл срок към 19 ноември 2017 г. В началото на 2017 г. обаче, в Закона за устройство на територията се промъкват на второ четене поправки, които се оказват решаващи за фирмата. Според промените в ЗУТ при строежи втора категория, какъвто е на хартия "Златен век", срокът за изтичане на разрешителните вече става 10 години от датата на започване на строителството. Така не е имало пречка за строежа на "Златен век".