"Днес е ден, в който СДС и ГЕРБ взеха едно отговорно пред България и пред Европа решение. От него ще зависи в каква Европа ще живеем през следващите пет години". Това каза пред БНР Александър Йорданов от СДС, който ще бъде включен в обща листа с ГЕРБ за съвместно явяване на предстоящите избори за Европейски парламент на смятаното за избираемо шесто място.

"Преди някой изобщо да ме издигне, аз в статии и публикации развивах с години идеята за единодействие, разбирателство и обединение на демократичните сили в България. Парадоксално е хората, които започнахме демокрацията и първи отворихме очите на целия народ, изведнъж да останем извън нормалното движение на процесите в Европа и на нашето място да се настанят антиевропейци и антидемократи", коментира Йорданов в предаването "12+3" на програма "Хоризонт".

Александър Йорданов уточни, че днес е подписано едно "европейско споразумение, продиктувано от призива от десноцентристките партии членки на ЕНП, в случая не може да се говори за коалиция".

"Изборите са съдбовни за Европа и поставят съдбовен въпрос - в каква Европа искаме да живеем - разединена или обединена", подчерта Йорданов.