Реденето на листите в коалицията "Продължаваме промяната"-"Демократична България" предизвика напрежение. Едно от знаковите лица на партията - Александър Дунчев, обяви с гневен пост във Facebook, че структурата в София-област не приема водачът при тях да е от "Демократична България". 

Първо природозащитникът Атанас Русев написа във всички екозащитни групи, в които участва или администрира, следното (запазваме правописа): 

"Изглежда, че единственият човек в последните два парламента, който се бореше и бори всеки ден всячески за опазването на Природата на България, който ЕДИНСТВЕН се изправи в защита на горите на България, Александър Дунчев, ЩЕ БЪДЕ ОТСТРАНЕН ЛОВКО от собствената си партия за следващите избори, защото най-вероятно вече толкова силно блести в очите на хората като ЕДИНСТВЕН ПОЧТЕН, че трябва да му се изрежат напълно крилата, за да напусне политиката, за да може на негово място да дойдат някакви мазни управляеми послушковци. 

Такова е истинското лице на ПОДМЯНАТА. Наглите бели якички от Харвард, (някой от тях дори се направи на природозащитник, за да добие популярност), които излъгаха тотално надеждите на нас обикновените граждани, и сега, завинаги ЗАБРАВИЛИ за Природата (всъщност те никога не са знаели дори значението на тази дума), отново "творят" поредната адска мизерия.Поредното предателство, с което като тяхна характерна черта, единствено ще бъдат запомнени. Толкова си могат явно алчните единствено за власт. Която имаха в изобилие, но ... Тотален провал. 

Те ми били "ДОБРИТЕ СИЛИ". Колко корупция, машинации, бизнес интереси, зависимости, предателство, стари скелети, нови скелети, са ви лицата на тези "добри сили"???....Или всички до един?

Не се напъвайте толкова. Вие сте просто поредните ОТВРАТИТЕЛНИ СИЛИ, не просто лоши и черни, а ОТВРАТИТЕЛНИ".

Публикациите са от снощи, а днес Дунчев, който на миналите избори бе водач на листата на ПП в София-област, реагира: 

"Атанас Русев разбуни духовете и повдигна въпроси за изборите, които се надявах да сметем под масата, за да вървим напред без много шум. Но е прав. Има решение на ИС на ПП водачът за София област да бъде вече от ДБ. Fair enough. Но, за съжаление, това решение и начинът, по който е взето, бе възприет от екипа на ПП в София-област като измяна, с която не могат да продължат поради загуба на доверие. И се наложи да избирам: екипът или решението на ИС. Не беше трудно... Вие кое бихте избрали?"

От публикацията не става ясно дали напуска партията. 

Дунчев бе начело на Изпълнителна агенция по горите по време на първия служебен кабинет на Стефан Янев през 2021 г. Докато заемаше поста помогна за разкриване проблеми с опазването на българските гори и дивеч, предприе мерки за повишаване на прозрачността и публичното участие при контрола в горите. Очакванията бяха Дунчев да заеме същия пост и по време на управлението на кабинета на Кирил Петков, но тогава Министерството на земеделието и горите бе дадено на БСП. 

Цитираният от него Атанас Русев пък е известен със своята дейност за опазване на природата и член на сдружението "Да запазим "Корал". През 2008 г. Русев взима на концесия плаж "Корал" и оттогава е активист в борбата с незаконното застрояване на българските плажове, припомня "24 часа". В тази битка той е съмишленик с Кирил Петков и баща му Петко Петков. 

Напрежението около листата в София-област става дни след като бившият заместник-министър на земеделието Иван Христанов напусна "Продължаваме промяната", несъгласен водач в Плевен да е отцепникът от ИТН и бивш спортен министър Радостин Василев. След като подписаха да се явят съвместно на изборите, "Продължаваме промяната" и "Демократична България" си разделиха първите места в листите в съотношение 3:1.